Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Pahuuden pesä ja moraalittomuuden kehto. Näin sitä todella voisi kutsua, kun katsoo maan poliittista ja kulttuurillista tilannetta. Venäjä on jo vuosikymmenten ajan ollut tarpeeton riesa Euroopalle ja koko maailmalle.

Olit sitten Kremlissä istuskeleva diktaattori tai tavallinen kansalainen, venäläiset ovat opetelleet elämään ja hengittämään petoksen, vääryyden ja korruption keskellä. Välinpitämättömyys ja suoranainen piittaamattomuus omista kansalaisistaan kuvastaa mitä suurimmassa määrin maan harjoittamaa politiikkaa. Tärkeintä on valta ja sen säilyminen, ei kansalaistensa hyvinvointi tai vaikkapa naapurimaiden rauha.

Mutta onko tämä oikeastaan edes yllättävää? Venäjä on jo lähes aina ollut pahamaineinen ja arvaamaton valtio. Sen historia on kylvetty vääryydellä, sortamisella ja verellä. Neuvostoliitto ajettiin konkurssiin miltei täysin oman toimintakyvyttömyytensä vuoksi ja koko maan talous on edelleen jatkuvassa alamäessä. Ja silti Venäjä jaksaa uskotella itselleen ja muulle maailmalle olevansa suurvalta ja maailmanpolitiikan keskipiste.

Mutta mihin tämä kuvitelma perustuu? Ehkä siihen, että Kremlissä istuu suurvaltojen satumaisimpiin kuuluva diktaattori, Vladimir Putin, joka rakentaa maastaan aivan omanlaisensa naurettavan hienon kulkukoiran. Eikö hänen pitäisi pikemminkin huolehtia siitä, että kansa pystyy elämään ilman jatkuvaa pelkoa ja sortoa? Mutta ei, käden ojennus on aina ollut lähinnä miekka kädessä.

Venäjän propagandakoneisto jatkaa työtään yhtä uutterasti kuin ennenkin. Medialukutaidottomat kansalaiset nielevät valheet ja väärät totuudet kiltisti ja jatkavat elämäänsä kuin mikään ei olisi koskaan muuttunut. Miten tämä on mahdollista? Miten ylipäätään voi luoda toimivan yhteiskunnan, jossa valta kuuluu yhdelle miehelle, joka pystyy pitämään kansalaisensa kahlittuna valtion propagandan ja vääristeltyjen tietojen kahleissa?

Lisäksi Venäjän moraali on kadonnut jo aikoja sitten. Korruptio ja lahjominen ovat osa jokapäiväistä arkea ja rikollisuuden kasvu maassa on sitäkin käsittämättömämpää. Tulevaisuudessa kaiken tämän turhuuden maksumiehinä ovat viattomat kansalaiset, jotka eivät ole pystyneet tai halunneet nousta kapinoimaan valtansa kadottaneita pahantekijöitä vastaan. Ja muita maita, jotka ovat joutuneet Venäjän hyökkäysten kohteiksi.

Voi Venäjä, miksi et pysty muuttumaan? Miksi et astu ulos harhauttamisen ja petoksen maailmasta? Miksi et tarjoa ystävyyttä ja rauhaa naapurimaillesi, sen sijaan että jatkuvasti hautoisit suuria valloituksia ja sotia? Miksi et kykene näkemään omien tekojesi seurauksia ja korjaamaan vääryyksiä? Miksi et rakasta omia kansalaisiasi ja anna heille mahdollisuutta elää oikeudenmukaisessa ja tasapainoisessa yhteiskunnassa?

Venäjä on ennen niin kaunis maa, mutta nykyään se on vain kauhistuttava ja pelottava peto, joka uhkaa niin omia kansalaisiaan kuin muita maita. Onneksi maailmalla on vielä järkeviä valtamiehiä, jotka kykenevät pysäyttämään Venäjän agendan ja puolustamaan yleistä järjestystä ja rauhaa. Toivottavasti tulevaisuudessa myös Venäjä pystyy järkiintymään ja muuttumaan paremmaksi, sillä muuten sen kohtaloksi koituu pelkkä tuho ja häviö.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö