Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjän mauton valta – miksi naapurimaan alhainen toiminta herättää raivoa ja ärtymystä meissä suomalaisissa? Nämä ovat kysymyksiä, jotka ovat pyörineet monen suomalaisen mielessä viime aikoina, ja syytä raivolle löytyy paljon.

Ensinnäkin, Venäjän toiminta on ollut erittäin provosoivaa ja väkivaltaista viime vuosina. Naapurin yritykset puuttua Ukrainan sisäisiin asioihin ja Krimin miehittäminen ovat herättäneet suurta närää ja suuttumusta kansainvälisessä yhteisössä, mutta erityisesti meissä suomalaisissa. Miten joku voi olla niin röyhkeä ja aggressiivinen toisen valtion alueelle?

Toiseksi, Venäjän politiikka on täysin vastenmielistä ja ristiriitaista. Toisaalta se haluaa esiintyä maailmanpolitiikan rauhanpuolustajana ja toisaalta se loukkaa jatkuvasti ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita. Miten voimme edes kuvitella tekevämme yhteistyötä sellaisen valtion kanssa, joka osoittaa täydellistä piittaamattomuutta kansainvälisistä sopimuksista ja moraalisista arvoista?

Kolmanneksi, Venäjän harjoittama taloudellinen toiminta on täysin epäoikeudenmukaista ja jopa uhkaavaa. Maan energiahuolto pyrkii armottomasti hallitsemaan markkinoita, ja sen aggressiiviset talouspakotteet ovat vaikeuttaneet monien eurooppalaisten yritysten toimintaa ja vaikuttaneet negatiivisesti maailmantalouteen. Miten voimme hyväksyä naapurimme keinottelun ja ahneuden?

Lisäksi Venäjän media on täynnä valheita ja propagandaa, jota se käyttää väärin manipuloidakseen kansaa ja luodakseen epävakautta länsimaissa. Kyse ei ole vain meidän suomalaisten vaan koko maailman turvallisuudesta ja rauhasta.

Kaiken tämän lisäksi Venäjän käytös Itämerellä on ollut täysin sietämätöntä. Se on rikkonut toistuvasti ilmatilamme ja loukkaillut meremme koskemattomuutta. Jos tämä olisi tapahtunut missä tahansa muussa osassa maailmaa, olisimme jo nähneet ulkopoliittisia toimia ja selkeitä tuomioita, mutta Venäjä näyttää olevan kaiken yläpuolella sääntöjen suhteen.

Ei ihme, että suomalaiset ovat vihaisia ja turhautuneita naapurimaamme toimintaan. Me emme ansaitse elää jatkuvassa uhassa ja pelossa naapurimme takia. Emme myöskään odota, että Venäjä olisi täydellinen tai täysin samanlainen kuin me, mutta kaipaamme ainakin pientä kunnioitusta ja rehellisyyttä. Onko se liikaa pyydetty?

Juuri nyt meidän on pysyttävä yhtenäisinä ja vahvoina ja seisottava päättäväisesti oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta. Emme saa antaa naapurin jatkuvan aggressiivisen käytöksen nakertaa itsetuntoamme ja tulevaisuudennäkymiämme. Me olemme selvinneet vaikeista ajoista ennenkin ja me selviämme myös tästä. Se on lupaus, jonka teemme toisillemme ja maallemme.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö