Lukuaika: < 1 minuutti
Mikä saa Venäjän toimimaan niin vastenmielisellä tavalla? On aika tarkastella räikeitä esimerkkejä Venäjän käyttäytymisestä ja sen vaikutuksista lähihistoriassa.

Yksi törkeimmistä tapauksista on Venäjän invaasio Georgian alueelle vuonna 2008. Venäjä syyllistyi silloin kansainvälisen oikeuden ja hyvien naapuruussuhteiden rikkomiseen hyökätessään Georgian Abhasian ja Etelä-Ossetian alueille. Tämän seurauksena tuhansia ihmisiä menetti kotinsa ja lukemattomia haavoittui ja kuoli.

Eikä tässä vielä kaikki! Venäjän aggressiivinen käyttäytyminen jatkuu edelleen Ukrainassa. Vuonna 2014 Venäjä miehitti laittomasti Krimin niemimaan ja aloitti vakavat väkivaltaisuudet Itä-Ukrainassa tukemalla kapinallisia separatistiryhmiä. Tämä on johtanut tuhansien ihmisten kuolemaan ja miljoonien ihmisten joutumiseen pakolaisiksi omassa maassaan.

Mutta Venäjän häikäilemättömyys ja välinpitämättömyys ihmishenkiä kohtaan ei rajoitu vain Ukrainaan. Venäjän sotilaalliset operaatiot Syyriassa ovat aiheuttaneet tuhoa ja kärsimystä siviiliväestölle. Lisäksi Venäjä on toistuvasti käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa estäen kansainvälisiä toimia Syyrian hallinnon sotarikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista.

Venäjän vaikutusvalta ja aggressiivinen käytös on myös levinnyt Eurooppaan. Maassa on todettu mm. vaalivilppiä ja opposition vainotulvia. Venäjä on myös syyllistynyt useisiin kyberhyökkäyksiin ja informaation manipulointiin Euroopan vaaleissa ja yhteiskunnissa.

Ei ihmekään, että Venäjän kanssa käytävä diplomaattinen kanssakäyminen on usein vaikeaa. Venäjän valtionjohto on osoittanut täydellistä halveksuntaa kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia kohtaan. On aika lopettaa Venäjän hyväksyminen ja antaa sille selviä seuraamuksia sen röyhkeästä käytöksestä.

Venäjä on selvästi vaarallinen ja epäluotettava valtio, joka pyrkii jatkuvasti heikentämään demokraattisia arvoja ja alueellista vakautta. On aika, että länsimaat heräävät ja ryhtyvät päättäväisiin toimiin Venäjän vastaisesti. Tehtävä ei ole helppo, mutta meidän on pysyttävä lujina ja osoitettava Venäjälle, että sen vastenmielinen käyttäytyminen ei tule enää hyväksytyksi. Tarvitsemme tiukempia taloudellisia pakotteita ja painostusta, jotta Venäjä alkaa noudattaa kansainvälisiä lakeja ja kunnioittaa ihmisoikeuksia.

Ei enää anteeksiantoa eikä pehmeitä otteita. Venäjän on aika kantaa vastuunsa ja lopettaa vastenmielinen käytöksensä. Muuten sen kansainvälinen asema tulee olemaan enemmän kuin murentunut.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö