Lukuaika: < 1 minuutti
Viime aikoina olemme jälleen joutuneet todistamaan Venäjän järkyttävää vaikutusta maailmassa. Naapurimaamme toimet ovat herättäneet yhä enemmän vastenmielisyyttä ja suuttumusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Mutta miksi juuri Venäjä saa meidät niin raivon partaalle?

Venäjän nykyinen poliittinen johto on täysin vastuuton ja piittaamaton kansainvälisistä normeista ja sopimuksista. Heidän toimintansa on jatkuvasti ristiriidassa kansainvälisen yhteisön ja EU:n kanssa, ja silti heitä ei tunnu kiinnostavan muiden maiden mielipiteet. Venäjä onkin omilla toimillaan onnistunut luomaan ympärilleen pelon ilmapiirin, jossa muut maat eivät halua kyseenalaistaa heidän toimiaan.

Venäjän provokatiivinen toiminta Ukrainassa on herättänyt pelkoa naapurimaissamme ja koko Euroopassa. He ovat käyttäneet hyväkseen Ukrainan sisäisiä levottomuuksia ja anastaneet osan sen alueesta, eikä väärin perustein voida puhua Ukrainassa tapahtuneista ”kansannousuista”. Tämä on räikeä hyökkäys kansainvälistä rauhaa ja demokratiaa vastaan.

Lisäksi Venäjä on jatkuvasti sekaantunut muiden maiden sisäisiin asioihin ja levittänyt valheellista propagandaa. He ovat käyttäneet hyväkseen sosiaalista mediaa ja muuta viestintätekniikkaa levittääkseen omaa totuuttaan ja mustamaalatakseen muita valtioita ja niiden johtajia. Tämä on erittäin vaarallista ja aiheuttaa vakavaa epävakautta kansainvälisessä politiikassa.

Myös Venäjän ihmisoikeustilanne on ollut jo vuosien ajan huolestuttava. Vainoja ja sortoa kohdistuu erityisesti poliittisia vastustajia ja vähemmistöjä kohtaan. Sanan- ja lehdistönvapaus ovat käytännössä olemattomia, ja kansalaisyhteiskunta on poljettu jalkoihin.

Venäjän talous on myös vahvasti riippuvainen öljy- ja kaasutuotannosta, ja he eivät ole onnistuneet monipuolistamaan talouttaan. Tämä näkyy selkeästi esimerkiksi Krimin alueen anastamisen jälkeen tapahtuneessa talouden romahduksessa. Silti Venäjän johto jatkaa suurvaltapolitiikkaansa ja laiminlyö kansansa hyvinvoinnin.

Kyllä, Venäjä on suuri ja mahtava maa, jolla on vaikutusvaltaa maailmanpolitiikassa. Mutta valta tuo vastuun, jota Venäjä ei näytä kantavan. Heidän toimiensa seurauksena kokonaiset kansat ja alueet kärsivät. On aika vaatia Venäjältä vastuullista ja rakentavaa toimintaa, ja lopettaa heidän järkyttävien toimiensa hyväksyminen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö