Lukuaika: < 1 minuutti

#Palkkatulo’jen puute tai #pienituloisuus ja #mielenterveysongelmat ja #päihdeongelmat vaikuttavat aktiivisuuteen ottaa #koronarokote, osoittaa Helsingin #yliopisto’n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (#THL) yhteistyönä tekemä laaja tutkimus. #Tutkimuksessa selvitettiin lähes 3000 terveyteen ja sosioekonomiseen asemaan liittyvän muuttujan yhteyttä ensimmäisen #korona’rokoteannoksen ottamiseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt, joilla ei ollut #palkkatuloja tai jotka työskentelivät #matalapalkka-aloilla, olivat muita harvemmin ottaneet ensimmäisen #koronarokotteen. Tämä saattaa johtua siitä, että heille on vaikeampaa sovittaa rokotusaika omiin työaikoihinsa tai heille saattaa olla haastavaa saada luotettavaa tietoa rokotuksesta. Lisäksi havaittiin, että mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät olivat vähemmän aktiivisia rokotteen ottamisessa.

#Tutkimuksessa huomioitiin myös# kielivähemmistö’t. Havainnot osoittivat, että henkilöillä, joiden äidinkieli oli muu kuin #suomi tai #ruotsi, oli haasteita saada tietoa koronarokotteesta omalla äidinkielellään.

On tärkeää muistaa, että tulokset kuvaavat vain muuttujien ja rokottautumisen yhteyttä väestötasolla eivätkä osoita suoraa syy-seuraussuhdetta. Kuitenkin tulokset korostavat sitä, että rokotusten saatavuutta on tarpeen parantaa erityisesti #vähävaraisilla ja mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivillä henkilöillä. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi tarjoamalla joustavia aikoja rokotuksille tai parantamalla #tiedottamista eri kielillä ja erilaisin #viestintä’tavoin. Näin voidaan edistää tasa-arvoa rokotusten saamisessa kaikille väestöryhmille ja vähentää #epidemia’n leviämistä yhteiskunnassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö