Lukuaika: 2 minuuttia

Viime vuosina ilmaisusta DYOR ja DO YOUR OWN RESEARCH on tullut sosiaalisen median yleinen sana, jota käytetään usein tapana rohkaista ihmisiä tutkimaan kiistanalaisia aiheita itse. Suomessa käytetään termiä TUTKI ITSE.

On kuitenkin kasvavaa huolta siitä, että tätä lausetta käytetään propagandan välineenä erityisesti venäläisten toimihenkilöiden toimesta, jotka pyrkivät levittämään väärää tietoa ja kylvämään erimielisyyksiä.

Venäjän hallituksella on pitkä historia disinformaation käyttämisessä aseena pyrkiessään vaikuttamaan ulkomaisiin hallituksiin ja yleiseen mielipiteeseen. Tätä strategiaa käytettiin tunnetusti Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleissa, jolloin venäläiset toimijat käyttivät sosiaalisen median alustoja levittääkseen väärää tietoa ja kylväkseen eripuraa amerikkalaisten äänestäjien keskuudessa.

Yksi tapa, jolla Venäjän propaganda pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, on rohkaista ihmisiä “tekemään omaa tutkimustaan”. Tämä taktiikka on tehokas, koska se perustuu ihmisten luonnolliseen haluun etsiä tietoa ja muodostaa omia mielipiteitään. Yksilöllisen tutkimuksen ajatusta edistämällä venäläiset propagandistit voivat esittää väärää tai harhaanjohtavaa tietoa ikään kuin se olisi vain toinen näkökulma, eikä yritys manipuloida ihmisten uskomuksia.

Oman tutkimuksen tekemisessä ei tietenkään ole mitään vikaa. Itse asiassa se on kriittinen osa vastuullista kansalaisuutta ja olennainen osa kriittistä ajattelua. Ongelma syntyy kuitenkin, kun ihmisillä ei ole tarvittavia taitoja ja tietoja erottaakseen luotettavan tiedon propagandasta ja väärästä tiedosta.

Tämä on erityisen huolestuttavaa aikakaudella, jolloin Internet on helpottanut tiedon löytämistä melkein mistä tahansa aiheesta. Valitettavasti tämä tiedon runsaus on myös helpottanut huonojen toimijoiden mahdollisuuksia levittää väärää tietoa ja propagandaa. Tämä pätee erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa ihmisten näkemää sisältöä määrittävät algoritmit on suunniteltu edistämään sitoutumista tarkkuuden sijaan.

Tässä yhteydessä ilmaisua “tee oma tutkimus” voidaan käyttää keinona houkutella ihmisiä väärän tiedon pariin. Ihmiset voivat aloittaa aidosti halusta oppia lisää tietystä aiheesta, mutta lopulta altistua väärille tai harhaanjohtaville tiedoille, jotka vahvistavat heidän ennakkoluuloaan tai luovat uusia.

Toinen huolenaihe on se, että yksittäisen tutkimuksen idealla voidaan heikentää asiantuntijoiden ja instituutioiden arvovaltaa. Venäläiset propagandistit pyrkivät usein delegitimoimaan perinteiset tietolähteet, kuten uutisorganisaatiot tai akateemiset asiantuntijat, esittämällä ne puolueellisina tai korruptoituneina. Sitä vastoin he esittävät omat tietolähteensä “riippumattomina” ja “puolueettomina”, vaikka nämä lähteet itse edistäisivät propagandaa tai väärää tietoa.

Joten mitä voidaan tehdä estääkseen “tee oma tutkimus” käytön propagandan välineenä? Yksi tärkeä askel on edistää medialukutaitoa ja kriittistä ajattelua. Auttamalla ihmisiä kehittämään näitä taitoja, voimme auttaa heitä arvioimaan kohtaamiaan tietoja paremmin ja erottamaan luotettavat lähteet propagandasta ja väärästä tiedosta.

Toinen tärkeä askel on saada sosiaalisen median alustat vastuuseen niiden sivustoilla näkyvästä sisällöstä. Tämä ei tarkoita vain avoimesti väärän tiedon torjuntaa, vaan myös taustalla olevien rakenteellisten ongelmien ratkaisemista, jotka tekevät propagandan levittämisestä näillä alustoilla niin helppoa.

Lopuksi on tärkeää, että ihmiset ovat tietoisia tavoista, joilla he voivat olla alttiita propagandalle ja väärälle tiedolle. Tämä tarkoittaa sitä, että on valmis kyseenalaistamaan omat olettamuksensa ja ennakkoluulonsa ja olemaan avoin muiden näkökulmille. Se tarkoittaa myös halua hakea tietoa useista eri lähteistä sen sijaan, että luottaisi yhteen näkökulmaan.

Lopuksi, vaikka ajatus “oman tutkimuksen tekemisestä” saattaa kuulostaa houkuttelevalta, on tärkeää olla tietoinen tavoista, joilla tätä lausetta voidaan käyttää propagandan välineenä. Edistämällä medialukutaitoa ja kriittistä ajattelua, pitämällä sosiaalisen median alustat vastuullisina ja tietoisia omista haavoittuvuuksistamme voimme torjua propagandan ja väärän tiedon vaikutusta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö