10941 latausta vuorokaudessa
9554 artikkelia

2023/04/01

Asiakirjat paljastavat yhtiön kehittämiä #kyberaseita ja sen yhteydet Venäjän #tiedustelu- ja #armeijan virastoihin, kuten #FSB:hen, #GRU:hun ja #SVR:hen.

Asiakirjoissa on mukana karttoja Yhdysvaltain #energiainfrastruktuurista ja sveitsiläisten #ydinvoimalaitosten yksityiskohtaisia tietoja. Venäläisten #kyberjoukkojen käyttämä #SkanV-niminen työkalu etsii haavoittuvuuksia internetiin kytketyistä järjestelmistä, kerää tiedot talteen ja käyttää niitä myöhempää hyökkäyskäyttöä varten.

Tilanne muistuttaa kymmenen vuoden takaista #NSA-#vakoiluviraston vuotoa, jonka takana oli sittemmin Venäjälle muuttanut #EdwardSnowden. #Vulkan-vuotajan motiivina oli suuttumus Venäjän sotaan #Ukrainaa vastaan.

Asiakirjojen perusteella ei voida varmuudella päätellä, onko niissä kuvailtuja työkaluja käytetty tietyissä kyberhyökkäyksissä. Vulkan-yhtiöllä arvioidaan kuitenkin olevan yhteyksiä pahamaineiseen GRU:n #Sandworm’ina tunnettuun #hakkeriryhmä’än, jota pidetään vastuullisena muun muassa sähkökatkoista Ukrainassa ja tuhoisasta #NotPetya-#haittaohjelma’sta.

Vulkan on myös kehittänyt #Amezit-ohjelman, jonka avulla Venäjän hallitsemilla alueilla voidaan #hallita ja #tarkkailla internetiä ja selvittää käyttäjien henkilöllisyyksiä. Yhtiö valmisti Venäjän #turvallisuuspalvelu’lle #massavalvontatyökalu’n, jonka avulla käyttäjät voivat etsiä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tiettyjä avainsanoja, jotka paljastaisivat mahdollisia #oppositio’hahmoja.

On tärkeää huomata, että kyberaseiden olemassaolo ei tarkoita, että niitä välttämättä halutaan käyttää ainakaan kaikessa laajuudessaan. Kaikki osapuolet ovat tietoisia mahdollisista seurauksista, jos esimerkiksi #NATO-maan kriittiseen infrastruktuuriin iskettäisiin vaikkapa estämällä sähköntuotanto.


Satunnainen:


Vastaavia: