Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on esittänyt, että koronavirustauti eli COVID-19 ei enää luokiteltaisi yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi vaan valvottavaksi tartuntataudiksi.

THL:n mukaan tämä mahdollistaisi vakavien taudinkuvien havaitsemisen nopeammin, jos esimerkiksi uusi virusvariantti tai rokotteen tehon lasku aiheuttaisi vakavia oireita. THL:n lisäksi Työterveyslaitos ja useat hyvinvointialueet ovat tukeneet tätä muutosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdotti huhtikuussa, että koronavirus määriteltäisiin jatkossa valvottavaksi tartuntataudiksi, mikä tarkoittaisi sitä, että lääkärin tartuntatauti-ilmoitusta ei enää tarvittaisi. STM:n valmisteleman asetuksen lausuntokierros päättyy perjantaina.

Yleisvaarallisiin tartuntatauteihin kuuluvat esimerkiksi ebola, polio, rutto, tuhkarokko sekä hepatiitit A ja E. Taudin luokittelun muuttaminen valvottavaksi tartuntataudiksi merkitsisi sitä, että rajoituksia ei voitaisi ottaa käyttöön, mutta luokittelu yleisvaaralliseksi ei automaattisesti tarkoita rajoitusten käyttöönottoa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö