Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2866 artikkelia

0:00

2023/05/04

Puolustusliitto NATO:n tiedustelutiedon mukaan Venäjä on asentanut räjähteitä Euroopan merenalaiseen infrastruktuuriin. Tämä herättää vakavia huolenaiheita, sillä Venäjä voi käyttää tätä strategiaa sodan aloittamiseksi ilman, että sen täytyy tunnustaa sotatoimia. Naton erityinen toimielin on selvittämässä Venäjän siirtoja ja raportoi tuloksistaan heinäkuussa järjestettävässä Naton huippukokouksessa.

Nord Stream 2 -kaasuputkien räjähdysten jälkeen Tanskan puolustusvoimat vahvisti, että venäläinen erikoisalus liikkui putkien läheisyydessä neljä päivää ennen räjähdyksiä. The Timesin mukaan Venäjä on käyttänyt monenlaisia aluksia Itämerelle rakennetun infrastruktuurin heikkouksien kartoittamiseen jo 1960-luvulta lähtien. Tämä on luonut vuosikymmeniä kestäneen “kissa ja hiiri” -leikin Venäjän ja muiden maiden välille.

Naton viranomaisen mukaan uudet teknologiat, kuten lennokit ja erinäiset sensorit, tarjoavat mahdollisuuden olla paremmin perillä siitä, mitä kriittisen infrastruktuurin lähellä tapahtuu.

Puolustusliiton kannattaa toimia niin, ettei Venäjä enää voi kiistää syyllisyyttään sabotaasiin, sillä se on sotatoimi. Naton on tärkeää pysyä perillä Venäjän siirroista ja valmistautua mahdollisiin tuleviin uhkiin.

Jos itämerellä nyt räjähtää kaapeleita tulee Venäjä kohtaamaan rajut ja ennen näkemättömät vastatoimet 31 liittoutuneen maan toimesta.