2023/07/07



Vilnassa järjestetään ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona Naton huippukokous, joka saa aikaan vilskettä ja vilskeä. Puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitikin perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän heitti ilmoille ennakkouutisia kokouksen tulevista päätöksistä. Suomi, tuo pohjoinen ponnistaja, saa olla osa tätä arktista hulinaa.

Naton päätöksistä tärkeimpiin kuuluu kolmen uuden puolustussuunnitelman laatiminen. Näiden suunnitelmien tarkoituksena on taata Natolle välitön kyky iskeä Venäjän hyökkäysjoukkoja vastaan missä tahansa liittokunnan rajoilla. Tästä voimme päätellä, että NATOlla on vankka usko omaan kykyynsä potkaista Venäjän takapuolta missä tahansa tilanteessa.

Stoltenbergin mukaan nämä uudet suunnitelmat vastaavat kahteen suureen uhkaan, joihin Nato kohtaa: Venäjän muodostamaan uhkaan ja terrorismiin. Ensimmäinen uusista suunnitelmista kohdistuu pohjoisiin ja arktisiin alueisiin. Tässä kohtaa voimme kuvitella, kuinka Naton sotilaat pukeutuvat lämpimiin talvitakkeihin ja ottavat mukaan termospullot täynnä kuumaa kaakaota, jotta pysyvät lämpiminä pakkasilla.

Mutta eikö Suomi ole osa tätä arktista aluetta? Kyllä vain! Suomi luetaan nyt osaksi arktista aluetta Naton silmissä. Eikä siinä vielä kaikki! Suomen puolustusvoimat saavat kunnian osallistua näihin puolustussuunnitelmiin osallistumalla 300 000 sotilaan korkeaan valmiuteen. Näihin joukkoihin kuuluu meri- ja ilmavoimien suuri taistelukyky. Voimmekin kuvitella, kuinka suomalaiset sotilaat valmistautuvat pakkasilla täydessä varustuksessa, samalla kun nauttivat kupillisesta kuumaa kaakaota.

Toinen puolustussuunnitelma kattaa Baltian maat ja Keski-Euroopan. Kolmas puolustussuunnitelma taas ulottuu Mustanmeren ja Välimeren eteläisiin alueisiin. Joten Nato valmistautuu kaikkeen, aina hyökkäysjoukoista kuumiin Välimeren rannoilla vietettyihin rantalomahetkiin.

Naton muutokset eivät kuitenkaan rajoitu vain puolustussuunnitelmiin. Komentorakenteita uudistetaan myös. Suomen Nato-puolustusta tullaan luultavasti johtamaan Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevasta Norfolkin päämajasta. Norfolkin vastuulla ovat Naton pohjoiset ja arktiset alueet, kuten Norja. Joten suomalaisten sotilaallinen side Yhdysvaltoihin vahvistuu entisestään. Voimme kuvitella, kuinka Suomen puolustusvoimien päälliköt ja Yhdysvaltain sotilasjohtajat kommunikoivat Atlantin yli, lähettäen toisilleen lentosuukkoja ja sydämenmuotoisia emoji-ilmoituksia.

Mielenkiintoista on myös se, että Nato luopuu ansalankaopistaan. Tähän asti Naton rajalla on ollut vähän joukkoja korkeassa valmiudessa, sillä he ovat luottaneet siihen, ettei Venäjä uskalla hyökätä ensimmäisenä. Mutta nyt Nato on päättänyt ottaa härkää sarvista ja valmistautua venäläisten laajaan tykistö- ja panssarihyökkäykseen heti alusta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että Naton itäinen sivusta vahvistuu joukkojen ja aseistuksen lisäämisellä. Naton viesti Putinille on selvä: “Me emme pelleile, joten ole varuillasi!”

Lisäksi Nato vahvistaa tukensa Ukrainalle. Suunnitelmissa on varmistaa, että Ukraina saa tarvitsemansa aseet ja ammukset monivuotisen ohjelman kautta. Tämän lisäksi Nato ja Ukraina perustavat yhteisen neuvoston ja vahvistavat poliittisia siteitään. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, Nato-maat antavat julkilausuman, jossa he ilmaisevat tukevansa Ukrainan jäsenyyttä Natossa. Näillä toimenpiteillä Nato haluaa varmistaa, että Ukraina pystyy vastustamaan Venäjän hyökkäyksiä ja voittamaan sodan. Tämä on selvä viesti Putinille: “Älä rohki hyökätä, tai saat tuntea koko Naton voiman!”

Ja viimeinen liike tapahtuu Ruotsissa. NATO ja USA haluavat, että Ruotsi pääsee mukaan Natoon. Heidän tavoitteenaan on saada tämä toteutumaan Vilnan huippukokouksen aikana. Stoltenberg jopa totesi odottavansa Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutuvan “niin pian kuin mahdollista”.

Nähtäväksi jää, kuinka tämä ruotsalan jännittävä seikkailu etenee. Voimme vain kuvitella, kuinka ruotsalaiset pyörittelevät päätään ja miettivät, mitä he ovat saaneetkaan taas päähänsä. Mutta yksi asia on varma: Ruotsin Nato-jäsenyys on hyödyksi Baltian maille ja Pohjoismaiden yhteisölle. Joten saa nähdä, mitä Ruotsin ja Naton tapaaminen Vilnassa tuo tullessaan. Ehkäpä he jakavat muutaman hyvän vitsin, jotta tunnelma olisi kepeä ennen vakavien asioiden käsittelyä.

Vilnan huippukokouksen myötä Nato ottaa suuria askelia kohti vahvempaa ja valmiimpaa puolustusta. Suomi liittyy osaksi arktista linnoitusta lähettämällä 300 000 sotilasta korkeaan valmiuteen. Ukraina saa tuntuvaa tukea Naton taholta, ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä keskustellaan vakavissaan. Näitä päätöksiä voi pitää merkittävinä, mutta samalla ne herättävät monenlaisia kysymyksiä ja herättävät mielikuvituksen lentoon.

Joten seuratkaamme jännityksellä Vilnan huippukokouksen tapahtumia ja odottakaamme, mitä hulvattomia tilanteita ja yllätyksiä Nato saakaan aikaan seuraavaksi. Ehkäpä he päättävätkin ottaa käyttöön suojakseen suuren muurahaishappo-sotajoukon tai järjestää liittokunnan laajimman vesipistoolisodan. Kuka tietää? Naton huippukokouksessa kaikki on mahdollista, ja nauru raikaa Vilnan illassa!


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:16.55