2023/05/06

Eurooppa-neuvosto hyväksyi eilen avustustoimenpiteen, joka on arvoltaan miljardi euroa Eurooppalaisen rauhan tilan (EPF) puitteissa. Toimenpiteen tarkoituksena on hankkia ammuksia ja ohjuksia Ukrainalle. Asiasta ilmoitettiin Eurooppa-neuvoston verkkosivustolla, kertoo uutistoimisto Ukrinform.

Tiedotteessa todetaan, että avustustoimenpiteellä rahoitetaan 155 millimetrin kaliiperin tykistön ammusten toimittaminen Ukrainan asevoimille ja tarvittaessa myös ohjusten hankinta. Ohjukset hankitaan yhteistyössä EU-maiden kanssa Eurooppalaiselta puolustusteollisuudelta. “Päätös on merkittävä askel Ukrainan avustamisessa. Ukrainan asevoimat tarvitsevat merkittävät määrät ammuksia puolustamaan kansaa ja aluetta. Ne tarvitsevat niitä nopeasti. Aikaisemman päätöksen lisäksi, joka mahdollistaa ammusten nopean toimittamisen olemassa olevista varastoista, sitoudumme 2 miljardiin euroon tähän tarkoitukseen, mikä nostaa EU:n sotilaallisen tuen Ukrainalle 5,6 miljardiin euroon”, totesi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Eurooppa-neuvoston mukaan toimenpiteellä tuetaan ammusten ja ohjusten yhteishankintaa EU:n tai Norjan talousoperaattoreilta. Nämä toimijat voivat sisältää operaattoreita, jotka sijaitsevat tai tuottavat tuotteitaan EU:n tai Norjan ulkopuolella. Toimenpiteellä katetaan myös ammusten ja ohjusten toimitukset, jotka on valmistettu tärkeässä tuotantovaiheessa EU:ssa tai Norjassa, kuten lopullinen kokoaminen.

Ollakseen oikeutettu EPF:n korvaukseen, hankintasopimukset tai ostotilaukset on tehtävä ennen 30. syyskuuta 2023 olemassa olevassa Euroopan puolustusviraston (EDA) projektissa tai jäsenmaiden johtamissa täydentävissä yhteishankintaprojekteissa.

Eilen tehty päätös toteuttaa neuvoston 20. maaliskuuta 2023 tekemän sopimuksen kohdan 2 kolmen kohdan lähestymistavasta, jonka tarkoituksena on nopeuttaa tykistön ammusten toimitusta ja yhteishankintaa tavoitteena toimittaa yksi miljoona tykistön ammusta Ukrainalle neuvoston sopimuksen jälkeen 12 kuukauden aikana.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:29.24