Lukuaika: 2 minuuttia

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on ollut vallassa yli 25 vuotta ja häntä on syytetty monista demokratian ja ihmisoikeuksien loukkauksista. Viime vuosina maassa on ollut laajoja protesteja vaalitulosten kiistämisen jälkeen, ja nämä protestit ovat johtaneet poliisin väkivaltaisiin toimiin.

Huhtikuussa 2021 Valko-Venäjän viranomaiset pidättivät useita ihmisiä, joita epäiltiin maan hallinnon vastaisesta salaliitosta. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu kertoi estäneensä valtiollisen vallankaappauksen.

Tämän jälkeen ilmaan on noussut kysymys siitä, onko Lukashenko itsekin ollut vaarassa jo tuolloin. Joidenkin tietojen mukaan häntä olisi yritetty myrkyttää kyseisenä vuonna. Tällaiset väitteet ovat yleistyneet maassa viime vuosina, sillä myrkytys on ollut yksi Venäjän käyttämistä keinoista poliittisten vastustajien hiljentämiseksi.

Jos Lukashenko on todella ollut vaarassa jo silloin, tämä voi lisätä Venäjän roolia maassa nykyhetkenä. Venäjä on jo aiemmin osoittanut kiinnostusta Valko-Venäjää kohtaan, sillä se haluaa pitää vaikutusvaltansa länsinaapurissaan. Valko-Venäjä on myös osa Venäjän strategista etupiiriä, joka on tärkeä osa maan turvallisuuspolitiikkaa.

On kuitenkin epävarmaa, miten Venäjä toimisi, jos Lukashenko todella häviäisi johdosta. Venäjällä on omat intressinsä, eikä sen tarvitse välttämättä miehittää Valko-Venäjää. Venäjä voi hyödyntää tilannetta muiden keinojen avulla, kuten tukemalla uutta hallitusta tai järjestämällä uusia vaaleja.

Venäjän toimintaa Valko-Venäjällä voivat myös rajoittaa kansainväliset suhteet. Esimerkiksi EU ja USA ovat asettaneet pakotteita Valko-Venäjän viranomaisia vastaan, ja nämä pakotteet voivat olla esteenä Venäjän toimille.

Kaiken kaikkiaan on siis mahdotonta ennustaa, mitä tapahtuu, jos Lukashenko vammautuu tai jos häntä vastaan suunnattu hyökkäys myrkyllä onnistuu.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö