Iranialaisvalmisteiset Shahed ”kamikaze”-lennokit, joita Venäjä käyttää laajalti Ukrainan hyökkäyksissä, ovat yhä vaikeita ampua alas Ukrainan joukoille, kertoi ilmavoimien tiedottaja Yurii Ihnat haastattelussa Ukrainska Pravda -lehdelle.

”Iranialaiset lennokit aiheuttavat päänsärkyä. Niiden alas ampuminen on yhä vaikeaa”, Ihnat totesi.

Hänen mukaansa lennokkien alas ampuminen on vaikeaa, kun Venäjä laukaisee niitä useista eri suunnista, yleensä yöllä, ja ne lentävät matalalla.

Hän kertoi, että Venäjä laukaisee lennokit yöllä ”kuluttaakseen” ja havaitakseen Ukrainan ilmatorjunnan, jotta se voi sitten ampua ohjuksia sitä vastaan omista lentokoneistaan tai ohjuslaukaisijoistaan.

Venäjä on käyttänyt iranialaisvalmisteisia kamikaze-lennokkeja hyökätessään Ukrainaan syyskuusta lähtien, tehden iskuja siviilejä vastaan ja tuhoten energiainfrastruktuuria ympäri maata.

The Wall Street Journal raportoi 5. helmikuuta, että Moskova ja Teheran suunnittelivat tehtaan rakentamista Venäjälle, jossa voitaisiin valmistaa yli 6 000 iranilaisten suunnittelemaa taistelulennokkia.

Ihnat totesi myös, että Ukraina käyttää yhä pääasiassa neuvostovalmisteisia ilmatorjuntajärjestelmiä eikä ole saanut tarpeeksi moderneja järjestelmiä, joita sen läntiset liittolaiset ovat tarjonneet.

Haastattelun aikana Ihnat huomautti myös, että Venäjä ei ole täysin suojattu omalla ilmatorjunnallaan, sillä lennokit ovat äskettäin iskeneet Moskovaan ja Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin Kremlinin residenssiin.

Venäjä syytti Kiovaa iskusta, mutta Ukrainan viranomaiset kielsivät vastuun.

Lue myös:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta