Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2870 artikkelia

0:00

2023/06/27

Suomen pääministeri Petteri Orpo osallistui äskettäin Islannissa järjestettyyn pääministerikokoukseen, jossa keskusteltiin laajasti Pohjoismaiden ja Kanadan välisestä yhtenäisyydestä sekä turvallisuuskysymyksistä.

Kokouksen jälkeen Orpo kertoi suomalaismedialle muistavansa erityisesti nämä teemat. Venäjän tilanne herättää suurta huolta, ja sitä seurataan tarkasti yhdessä muiden maiden kanssa. Tarvittaessa ollaan valmiita yhteistyöhön.

Orpo mainitsi, että kokouksessa käsiteltiin myös puolustuksen vahvistamista liittolaisten kesken. Suunnitelmat tämän osalta alkavat konkretisoitua, kun Ruotsi saadaan mukaan keskusteluihin.

Turvallisuusaihe oli läsnä koko kokouksen ajan ja Orpo korosti, ettei kukaan tiedä tarkalleen, mitä Venäjällä on tapahtunut viime päivinä. Hän korosti tarvetta tarkkailla tilannetta ja olla valmiina toimiin. Suomi haluaa varautua erilaisiin häiriötekijöihin, jotka voivat johtua joko sodasta tai suoraan Venäjältä.

Erityisenä huolenaiheena Orpo mainitsi Venäjän hybridivaikuttamisen ja rajahäiriötilanteiden mahdollisuuden. Hän kuitenkin huomautti, että tällä hetkellä Venäjä näyttää keskittyvän enemmän sisäisiin asioihinsa ja Ukrainan rintamalle, joten tilanne on suhteellisen rauhallinen.

Pohjoismaiden ja Kanadan pääministerikokous tarjosi tärkeän foorumin maiden johtajille keskustella turvallisuuskysymyksistä ja vahvistaa yhteistyötä. Suomen pääministeri Petteri Orpo korosti tarvetta pysyä valppaana ja varautua mahdollisiin turvallisuushäiriöihin.

Venäjän tilanne herättää huolta, mutta samalla kokous tarjosi mahdollisuuden keskittyä yhteistyön vahvistamiseen ja tulevien haasteiden suunnitteluun.

Suomi aikoo jatkossakin seurata tilannetta tarkasti ja olla valmis toimimaan tarvittaessa yhdessä muiden maiden kanssa.