lukuaika: 2 minuuttia

Vladimir Putin ja Wagner-pomo Jevgeni Prigožin ovat jälleen päätyneet kohun keskiöön, kun Institute for the Study of War (ISW) on pistänyt peliin oman arvionsa. Katsauksessaan ISW heittää ilmoille viihdyttävän teorian siitä, että Putin pyrkii tuhoamaan Prigožinin maineen kuvailemalla häntä korruptoituneeksi valehtelijaksi. Kuulostaa melkein kuin jonkin koko perheen TV-sarjan juonikuviolta!

ISW:n mukaan Putin ei suoraan maininnut Prigožinin nimeä, vaan viittasi hänen omistamaansa holdingyhtiöön Concordiin. Voihan sen ymmärtää, että ei halua ketään liian henkilökohtaisesti nimeltä syyttää. Putinin mukaan Concord-yhtiön johtaja on levittänyt valheellisia huhuja Wagnerin ja Kreml’in suhteesta. Totta vai tarua, sitä en tiedä, mutta ainakin tässä kertomuksessa on draaman aineksia!

Kuulostaa siltä, että Venäjän johto on ollut Wagnerin takana rahoituksen ja varustelun suhteen. Putin syyttää Prigožinia saamastaan sievoisesta summasta elintarviketoimituksista armeijalle. Kyllähän se kelpaisi meistä jokaiselle – kuvittele, että saat noin vain 80 miljardia ruplaa ruokatoimituksista!

Tämän arvion mukaan Putin on päätynyt kulissien takana siihen, että Prigožinin maineen lokaaminen on parempi vaihtoehto kuin suoraan turvautuminen rajuihin otteisiin. En kyllä tiedä, mitä Prigožinille kuuluu, mutta ainakin tämän tarinan mukaan hänellä on edelleen kannatusta Venäjällä. Olisi tosiaan aika huonoa mainosta Putinille, jos Prigozin “sattuisi katoamaan”, ja hänestä tulisi samalla marttyyri.

Mutta hei, älkää huoliko! Putin ei ole syyttänyt koko Wagnerin yksityisarmeijaa kapinasta, vaan hän pyrkii saamaan Wagner-sotilaat hylkäämään oman pomonsa. Hän näköjään yrittää erottaa joukot Prigožinista kuin koulunäytelmässä – “te, lapset, menkää tuonne ja te, toiset lapset, jääkää tänne.”

Koko tämä seikkailu vaikuttaa kyllä TV-draamalta, mutta asiaan liittyy myös oikeita lehtiotsikoita. New York Times ja CNN ovat myös tarttuneet tähän näytelmään, ja huhuja siitä, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on jutellut Putinin kanssa Prigožinin tappamisesta, on levitetty eteenpäin. Jännitystä ja draamaa riittää!

Tietojen mukaan Prigožin on tällä hetkellä Valko-Venäjällä. Näyttää siltä, että tämä tarina ei tähän pääty. Seuraan tilannetta mielenkiinnolla ja odotan jatkoa tälle vauhdikkaalle käsikirjoitukselle.

Lue myös:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö