8303 latausta vuorokaudessa

6175 artikkelia

2023/06/30

Venäläinen turvallisuuspalvelu, FSB, on saanut erikoisen tehtävän yrittää eliminoida palkkasoturipomo Yevgeny Prigozhin sen jälkeen, kun Wagnerin ryhmän lyhytikäinen kapina sai äkillisen lopun. Tämän tiedon paljasti Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov.


“Joka tapauksessa kaikki tällaiset mahdolliset salamurhayritykset eivät tule tapahtumaan nopeasti. He tarvitsevat aikaa saadakseen oikeat lähestymistavat ja päästäkseen vaiheeseen, jossa he ovat valmiita toteuttamaan suuren mittakaavan operaation”, Budanov kertoi War Zone -mediajulkaisulle.

“Mutta vielä kerran, haluaisin korostaa, että se on suuri avoin kysymys. Onnistuvatko he toteuttamaan sen? Uskaltavatko he toteuttaa tuon käskyn?”

FSB ilmoitti 27. kesäkuuta, että se oli päättänyt rikostutkinnan Prigozhinin aseellisesta kapinasta.

Prigozhin käynnisti “oikeudenmukaisuuden marssin” Venäjän sotilasjohtajia vastaan 23. kesäkuuta sen jälkeen, kun ohjusisku väitetysti kohdistui Wagnerin joukkoihin Ukrainassa. Hänen palkkasoturinsa miehittivät Rostov’in ja marssivat 200 kilometriä Moskova’an, vain päättääkseen kapinan äkillisesti alle 24 tuntia sen alkamisen jälkeen.

Vaikka tilanne saattaakin vaikuttaa vakavalta, on vaikea olla hymähtämättä Prigozhinin ja hänen joukkonsa yritykselle. Kapina kesti vain hetken, ja se päättyi kuin seinään. Ehkä he ymmärsivät, että heidän yrityksensä saavuttaa oikeudenmukaisuutta oli enemmän kuin hieman epätoivoinen.

Venäjän valtion turvallisuuspalvelu FSB on nyt saanut tehtäväkseen Prigozhinin “poistamisen” kuvasta. On epäselvää, miten tämä prosessi tulee etenemään ja kuinka pitkään siihen menee aikaa. Budanovin kommentit viittaavat siihen, että FSB tarvitsee vielä aikaa suunnitellakseen ja valmistautuakseen suureen operaatioon.

Onko FSB:llä tarvittavat taidot ja resurssit onnistuakseen tehtävässään? Tuleeko Prigozhinista vain uusi vitsi venäläisen turvallisuuspalvelun pitkässä historiassa? Se jää nähtäväksi.

Yksi asia on kuitenkin varma: tämä tarina Prigozhinin kapinasta ja sen nopeasta päättymisestä tulee todennäköisesti tarjoamaan loputtomasti ivailtavaa niille, jotka seuraavat tapahtumia. Palkkasoturit Rostovissa ja “marssi oikeuden puolesta” – voi vain kuvitella, millaisia komiikan helmiä tästä saadaankaan aikaan. Ehkä joku päivä näemme jopa hupaisan komedian tästä episodista, kun Netflix pääsee tarttumaan siihen.

Tällä hetkellä voimme kuitenkin vain odottaa ja seurata tilanteen kehittymistä. Onko Prigozhinin aika juuri nyt ohi vai saako hän vielä uuden tilaisuuden aiheuttaa kaaosta? Vain aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan – ja kuinka monet vitsit meillä onkaan kerrottavana sen jälkeen.


Satunnainen: