10461 latausta vuorokaudessa
9440 artikkelia

2023/07/09

Ranska on ottanut rohkean askeleen ja päättänyt kieltää ilotulitteiden myymisen, hallussapidon ja kuljettamisen kansallispäivän viikonloppuna. Uutistoimisto AFP kertoo, että tämä päätös johtuu viime kuussa puhjenneista mellakoista, jotka ovat nyttemmin onneksi rauhoittuneet. Mellakat alkoivat ikävästi, kun poliisi ampui 27. kesäkuuta 17-vuotiaan pojan kuoliaaksi. Kielto on asetettu välttääksemme vakavia häiriöitä kansallispäivän juhlallisuuksien aikana, kertoo Ranskan hallitus.

Onko tämä siis se kuuluisa “ilo”tulite? Enpä olisi uskonut! Ilotulitteet ovat olleet olennainen osa Ranskan kansallispäivän juhlintaa, mutta ne ovat myös näkyneet liian usein kaikissa taannoisissa mellakoissa. Voisi sanoa, että räiskyvät raketit ovat joskus räjähtäneet käsiin.

Ranskan kansallispäivää juhlitaan 14. heinäkuuta, sillä se on päivä, jolloin tapahtui Ranskan vallankumouksen yksi lähtölaukauksista, Bastiljin valtaus vuonna 1789. Mellakat syttyivät pian sen jälkeen, kun poliisi ampui 17-vuotiaan algerialaistaustaisen Nahelin kuoliaaksi tavanomaisen liikennepysäytyksen yhteydessä. Ampuminen tapahtui Pariisi’ssa Nanterren lähiössä. Tämä tapaus herätti suuttumusta Ranskan kansalaisten keskuudessa, ja poliisia on syytetty etnisestä profiloinnista.

Mellakoitsijat ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja Ranskan kaduilla. Levottomuuksien aikana on poltettu autoja, vahingoitettu liiketiloja ja ammuttu ilotulitteita. Lisäksi hallintorakennuksia, kouluja ja poliisi’asemia on sytytetty tuleen. Voi vain kuvitella, kuinka värikkääksi ja komeaksi näkymä olisi tullut, jos nämä ilotulitteet olisivat päätyneet taivasta kohti eikä kaduille.

Onneksi mellakat ovat rauhoittuneet. Poliisi otti kiinni yli 3 700 ihmistä mellakoiden aikana, joista yli tuhat oli alaikäisiä. Tämä on ollut todellinen rakettilaukaus kiinniotettujen määrässä! Taloudelliset vahingot, jotka mellakoista aiheutuivat, arvioidaan ylittävän miljardin euron rajan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on herättänyt huomiota lausunnoillaan mellakoihin liittyen. Hän on muun muassa syyttänyt videopelejä väkivaltaisuuksista, joita mellakoissa on nähty. Hän on myös ehdottanut monien sosiaalisen median alustojen sulkemista mellakoiden ajaksi, koska uskoo niiden ruokkivan mellakoita. Voisikohan olla, että TikTok:ssakin olisi ollut liikaa poksahtelevaa sisältöä?

Ammutun nuoren äiti kertoi tapauksen jälkeen AFP:lle uskovansa, että poliisilla oli rasistinen motiivi. Toivottavasti tämä kiellon myötä pystymme rakentamaan yhteiskunnan, jossa jokaisen raketin sydän on täynnä rakkautta eikä sytytä vain lisää vihaa.

Ranskan kansallispäivän juhlinta saa tänä vuonna uuden käänteen, kun ilotulitteet ovat pannassa. Ehkäpä juhlimme valtavalla kasvotusten hymyllä, ilman rätinää ja pauketta. Joskus parhaimmat raketit ammutaan sydämestä, ei taivaalle.


Satunnainen:


Vastaavia: