10580 latausta vuorokaudessa
9507 artikkelia

2023/07/11

Ukrainan hyväksyminen puolustusliitto Natoon on paras tapa välttää tulevaisuuden sodat Euroopassa, väittää yhdysvaltalainen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Kurt Volker Center for European Policy Analysis -ajatushautomon analyysissään. Volkerin mukaan tämä on tärkeää myös Suomen kannalta, sillä hän korostaa, että Nato-maiden vastaus Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan liittyy laajemmin koko Euroopan tulevaisuuden turvaamiseen.

Volker, joka toimi Yhdysvaltain Nato-lähettiläänä George W. Bushin presidenttikauden lopulla, tuntee Naton perusteellisesti. Hän huomauttaa, että liittouman ainoa todellinen tehtävä on jäsenmaiden turvallisuuden ja puolustuksen takaaminen.

Venäjän hyökkäyssota on vaatinut Euroopalta paljon. Volker mainitsee esimerkiksi sen, kuinka Euroopan maat ovat ottaneet vastaan lähes kuusi miljoonaa ukrainalaista pakolaista ja käyttäneet omia puolustusresurssejaan Ukrainan hyväksi.

Lisäksi Venäjän hyökkäys on häirinnyt ruoantoimituksia maailmanlaajuisesti, vähentänyt rahtiliikennettä Mustallamerellä ja vaikuttanut kielteisesti talouteen.

“Siinä on jo tarpeeksi vahinkoa”, Volker kirjoittaa. “Mutta jos (Vladimir) Putinia ei pysäytetä Ukrainassa, tilanne pahenee entisestään.”

Volker varoittaa, että Putinin pyrkiessä uudelleenrakentamaan Venäjän keisarikuntaa hän kääntää katseensa seuraavaksi Viroon, Latviaan, Liettuaan ja jopa Suomeen – kaikki EU:n ja Naton jäsenmaita, joita Nato on sitoutunut puolustamaan ja jotka ovat olleet osa Venäjän keisarikuntaa.

Sodan jälkeen Naton etujen mukaista on varmistaa, ettei yksikään Euroopan maa joudu enää samanlaiseen tilanteeseen kuin Ukraina.

Volkerin mukaan Venäjä kokoaa rivinsä ja rakentaa uudelleen hyökkäysvalmiuttaan. Tässä tilanteessa Nato on ainoa este uudelle hyökkäykselle.

“Ainoa tapa turvata Eurooppa on ottaa Ukraina ja muut harmaalle alueelle jäävät Euroopan maat, kuten Moldova, mukaan liittoumaan”, Volker kirjoittaa.

“Putinin maailmankuvassa harmaat alueet merkitsevät vihreää valoa.”

Volker uskoo, että sota Ukrainassa ei ole vielä lähelläkään loppua. Silti jo nyt on selvää, että Putin epäonnistuu tavoitteessaan tuhota Ukraina ja sen kansallinen identiteetti.

“Ukraina on nyt pysyvä osa demokraattista Eurooppaa”, hän toteaa päättäväisesti.


Satunnainen:


Vastaavia: