10659 latausta vuorokaudessa
9529 artikkelia

2023/08/20


Venäjän laivaston strategiset ohjussukellusveneet ovat saaneet värikkään lempinimen – “zombisukellusveneet”. Tällaisen termiikan taakse kätkeytyy kuitenkin vakava huoli: Venäjän ydinasevoiman todellinen tila saattaa olla huomattavasti heikompi kuin viralliset tiedotteet antavat ymmärtää. Venäläinen puolustusasiantuntija Pavel Luzin on kajonnut herkälle aiheelle, tuoden esiin Venäjän strategisten ohjussukellusveneiden varsin ikävän tilanteen.

Kuvittelepa tilanne: Venäjän laivastolla on paperilla 13 strategista ohjussukellusvenettä. Se kuulostaa vakuuttavalta, mutta Luzinin mukaan vain kahdeksan näistä aluksista ovat todellisuudessa toimintakunnossa. Ja tässäkään ei vielä kaikki: sukellusveneiden ohjusvarustus ja aseiden kunto ovat jääneet epäselviksi.

Venäjä on näennäisesti yrittänyt näyttää maailmalle, että sen ydinasevoima pysyy vahvana ja kilpailee Yhdysvaltojen vastaavan kanssa. Mutta, kuten Luzin huomauttaa, tämä ajatus on jo kauan sitten menettänyt tehonsa. Venäjän laivaston tilanne ei välttämättä vastaa sitä kuvaa, jota Kremlin johto haluaisi ylläpitää.

Tutkija paljastaa myös yksityiskohtia Venäjän laivaston käytössä olevista aluksista. Delta-luokan sukellusvene Rjazan palasi kuuden vuoden korjaustöiden jälkeen palvelukseen vuonna 2017, mutta sen pääaseina käytetyt ohjukset ovat jo vanhentuneet ja toimimattomia. Samoin Delta-luokan sukellusveneet Verhoturje ja Jekaterinburg ovat olleet suunniteltua enemmän tai vähemmän poissa käytöstä.

Ehkäpä merkittävin paljastus on se, että Venäjän mediassa näyttää esiintyvän saman upseerin kapteenina sekä eri sukellusveneillä että eri aikoina. Tämä herättää kysymyksiä siitä, ovatko tiedot Venäjän laivaston harjoituksista ja ammunnoista oikeita vai lavastettuja.

Luzin piirtää karun kuvan Venäjän laivaston tilanteesta. Vaikka virallisesti palveluskäytössä on kuusi Borei- ja Borei-A-luokan sukellusvenettä sekä kuusi Delta-luokan sukellusvenettä, todellisuudessa tilanne on monimutkaisempi ja heikompi. Vain kuusi Borei-luokan ja Delta-luokan sukellusvenettä ovat tällä hetkellä todellisessa käytössä.

Luzinin paljastukset kertovat tarinaa siitä, että Venäjän laivaston ydinasevoiman todellisuus saattaa olla huomattavasti vaatimattomampi kuin sen ulkoinen kuva. “Zombisukellusveneet” ovat nimitys, joka herättää hymyä huulille, mutta niiden tilanne kertoo vakavasta huolesta.

Venäjän pyrkimykset ylläpitää strategista voimaa voivat olla vaikeuksissa, ja tämä herättää kysymyksiä kansainvälisestä turvallisuudesta ja tasapainosta.

Mitään Venäjän ydinase-uhkailua ei kannata ottaa vakavasti kun ei ne edes toimisi tositilanteessa.


Satunnainen:


Vastaavia: