9736 latausta vuorokaudessa

7820 artikkelia

2023/08/20

“Kuun pinnalle putosi Venäjän kuulaskeutuja – Avaruushuumoria ja vakavaa pohdintaa”

Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos ilmoitti virallisesti, että heidän odotettu Luna-25-kuulaskeutujansa onnistui kenties luomaan uuden taiteenmuodon Kuun pinnalle. Kuitenkin sydäntäsärkevästi ja odotetusti, aluksen ollessa laskeutumassa maanantaina, yhteys siihen katosi yhtä nopeasti kuin jäätelö sulaa auringon alla. Tämä ei kuitenkaan jäänyt huomaamatta, ja Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Minna Palmroth tarjoutui ystävällisesti antamaan yleistä pohdintaa epäonnistuneen kuulaskeutumisen syistä.

“Yleensä laskeutumiset epäonnistuvat, koska joko arvioitiin väärin laskeutumisnopeus tai tapahtui jokin hassu operaatiovirhe”, professori Palmroth lausahti. Hän ei säästellyt huumoriaan, mutta jatkoi vakavammin kuvaillen, että Luna-25:n traaginen kohtalo on kuin peili Venäjän avaruusosaamisen nykytilasta. “Ei ole mikään yllätys, jos se löysi itsensä Kuun pinnalta. Tämä on jatkoa aiemmille vastoinkäymisille, jotka ovat jatkuneet jo vuodesta 2011.”

Palmroth nostaa esille Venäjän aiemman seikkailun Phobos-Grunt-avaruusluotaimen kanssa, joka oli kuin hukkunut saippua kädestä. Vaikka luotaimen oli tarkoitus hakea näytteitä Marsin Phobos-kuusta, se päätyi lähinnä tekemään kuperkeikkoja Maan kiertoradalla. Tämän jälkeen avaruusalan asiantuntijoiden joukko näyttää vaihtuvan tiuhaan tahtiin – “käytännössä potkuja tulee”, Palmroth paljastaa.

Avaruusprofessori huomauttaa myös, että Venäjän avaruusasiantuntijoiden määrä on hupenemassa, kun osaavaa väkeä valuu ulkomaille töihin. “Ei ole niin paljon porukkaa, mistä korvaajia palkata.” Ei siis ihme, jos uusimpien vastoinkäymisten jälkeen jälleen kokoontuu avaruuden ystäviä miettimään, miten tästä eteenpäin.

Kun taivaalla leijuu kappaleiksi mennyttä kuulaskeutujaa ja epäonnistuneiden laskeutumisten taika yhdistyy, on hyvä muistaa, että laskeutuminen toisen taivaankappaleen pinnalle ei ole “walk in the park”. “Kyse on suhteellisen vaikeasta operaatiosta ja he ovat syystä tai toisesta epäonnistuneet”, professori lohduttaa.

Vaikka Luna-25-kuulaskeutuja teki suorituksensa ennen aikojaan, se jätti ainakin huumorin jälkensä historiaan ja tarjosi tilaisuuden pohtia avaruusalan kehitystä.

Yksi asia on kuitenkin selvä: Venäjä jatkaa epäonnistumistaan niin maassa kuin avaruudessakin.


Satunnainen:


Vastaavia: