2023/09/03

Uraaniammukset Ukrainaan – Taistelupanssareille tehostusta vai radioaktiivista huumoria?

USA on ilmoittanut lähettävänsä Ukrainaan uraania sisältäviä ammuksia, ja tästä aiheesta käydään nyt kiivasta keskustelua. Onko kyseessä taistelupanssarivaunujen tehokkuuden lisääminen vai radioaktiivinen huumori?

Uutistoimisto Reuters’in mukaan Yhdysvallat on vahvistanut lähettävänsä Ukrainaan uraaniampumatarvikkeita, joita on tarkoitus käyttää Abrams-taistelupanssarivaunuissa. Ukraina ei ole kuitenkaan yksin tässä asiassa, sillä aiemmin Britannia on toimittanut Ukrainaan uraaniammuksia omia Challenger II -panssarivaunujaan varten.

Mutta miksi uraani? Köyhdytettyä uraania käytetään ammuksissa sen äärimmäisen tiheyden vuoksi, mikä mahdollistaa panssaripinnoitteiden läpäisemisen. Se voi olla erittäin tehokas ase sotilaallisissa konflikteissa. Mutta tässä piilee ongelma: köyhdytetyn uraanin käytön vaikutukset terveydelle ovat kiisteltyjä. Sen pölyn nieleminen tai hengittäminen on arveltu voivan aiheuttaa muun muassa syöpää.

Mutta pitää silti ymmärtää, että tarkoitus on tappaa vihollinen joten ehkä se syövän kehittyminen ei ole niin vakava asia. Pääasia että henki lähtee.

Joten onko tämä vain tapa tuoda ripaus radioaktiivista huumoria Ukrainan sotilaskentille? Ehkä ei, sillä Reutersin tietojen mukaan nämä uudet uraaniammukset ovat osa laajempaa USA:n Ukrainalle antamaa sotilaallista avustuspakettia, jonka arvo voi nousta jopa 375 miljoonaan dollariin.

Loppujen lopuksi tämä uutinen herättää vakavia kysymyksiä. Onko uraanin käyttö sotilaallisissa tarkoituksissa oikeutettua vai pitäisikö meidän ottaa huomioon sen potentiaaliset terveysriskit? Ja mikä on tämän päätöksen vaikutus Ukrainan tilanteeseen? Se jää nähtäväksi, kun maailma seuraa tilanteen kehittymistä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:11.23