10461 latausta vuorokaudessa
9439 artikkelia

2023/09/02

Tukholma, 2. syyskuuta – Nobel-säätiö ilmoitti tänään, ettei se kutsu Venäjän, Valko-Venäjän tai Iranin lähettiläitä Ruotsiin Nobel-palkinnon jakotilaisuuteen Tukholmassa.

Säätiö ei kuitenkaan kiellä diplomaatteja osallistumasta toiseen seremoniaan Oslo’ssa.

“Tunnistamme vahvat reaktiot Ruotsi’ssa, jotka täysin varjostivat tätä viestiä”, Nobel-säätiö sanoi lausunnossaan, viitaten säätiön tavoitteeseen tavoittaa laaja yleisö “Nobel-palkinnon arvoilla ja sanomilla”.

Elokuun 31. päivänä annettu lausunto, jossa kutsuttiin kaikki Ruotsissa edustettuina olevat suurlähettiläät Norja’an Nobel-palkinnon jakotilaisuuteen, herätti voimakasta suuttumusta Ruotsin lainsäätäjien keskuudessa. Lainsäätäjät ilmoittivat 1. syyskuuta boikotoivansa tämän vuoden palkintoseremonioita ja kutsuivat lähettiläiden kutsua “äärimmäisen harkitsemattomaksi”.

“Nobel-säätiön hallitus valitsi siksi toistamaan viime vuoden poikkeuksen normaalista käytännöstä – eli olla kutsumatta Venäjän, Valko-Venäjän ja Iranin suurlähettiläitä Tukholman Nobel-palkinnon jakotilaisuuteen”, lausunnossa sanotaan.

“On selvää, että maailma jakautuu yhä enemmän sfääreihin, joissa eri näkemysten välillä käytävä vuoropuhelu vähenee”, totesi Nobel-säätiön toimitusjohtaja Vidar Helgesen 31. elokuuta.

Ukraina’n ulkoministeriön tiedottaja Oleh Nikolenko kehui päätöstä estää kolmen suurlähettilään osallistuminen seremoniaan Ruotsissa ja kirjoitti Facebook’issa 2. syyskuuta, että kyseessä oli “humanismin voitto”.

Silti Nikolenko sanoi, että ulkoministeriö on “vakuuttunut siitä, että vastaava päätös tulisi tehdä myös Venäjän ja Valko-Venäjän suurlähettiläiden osalta Oslossa”.

Tämän vuoden 2023 palkintoseremonia on määrä järjestää 10. joulukuuta.

Viime vuonna Nobel-säätiö esti Venäjän ja Valko-Venäjän lähettiläitä osallistumasta Tukholman juhliin solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle.

Vuonna 2022 Nobel-rauhanpalkinto jaettiin valkovenäläiselle Ales Bialiatskille, demokratia-aktivistille, joka oli tuomittu 10 vuoden vankeuteen, venäläiselle Memorial-ryhmälle ja ukrainalaiselle Center for Civil Liberties -järjestölle.


Satunnainen:


Vastaavia: