Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#Korona #denialisti -pelkääjien levittämä väite #radioaktiivinen #pilvi on #Venäjä’n #disinformaatio’ta – lopettakaa se #satu’jen uskominen #valeuutinen

21/05/2023


Venäjän valtion uutistoimisto TASS julkaisi perjantaina väitteen, jonka mukaan Venäjä olisi tuhonnut Ukrainan länneltä saamien köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten varaston, mikä aiheuttaisi radioaktiivisen pilven leijumisen Euroopan yllä.

Väitteen esitti Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev, joka on tunnettu Vladimir Putin’in läheisenä liittolaisena. Patrushev antoi lausuntonsa Pohjois-Venäjällä sijaitsevassa Komin tasavallan pääkaupungissa Syktyvkarissa. Hän mainitsi myös, että Puola’ssa on jo havaittu säteilytasojen nousua.

Väitettä alettiin levittää myös sosiaalisessa mediassa ennen TASS:n uutisen julkaisemista, ja Venäjän Kenian-suurlähetystö twiittasi Patrushevin puheista. Köyhdytetty uraani on sivutuote, jota syntyy ydinvoimaloissa tai ydinase’iden valmistuksessa. Se on hyvin tiheä ja kova aine, ja siitä valmistetut ammukset ovat erittäin läpäisykykyisiä. Ammusten palamisesta syntyy kaasuja, jotka voivat olla ihmiselle vaarallisia hengittää.

Britannia päätti maaliskuussa toimittaa Ukraina’an köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia.

Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Aleksi Mattila kertoo, että he ovat noteeranneet väitteen radioaktiivisesta pilvestä, mutta hän pitää sitä Venäjän propaganda’na. Hänen mukaansa ei ole tietoa köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten räjähtämisestä, vaikka Ukrainan tapahtumiin he eivät voi ottaa kantaa. Suomessa säteilytilanne on normaali eikä muualta Eurooppa’sta ole saatu viestejä säteilytilanteen poikkeavuuksista. Patrushevin viittaus Puolan säteilytasoihin on todennäköisesti harkittua, sillä Puolassa havaittiin viime viikolla pientä vismutti-isotoopin kohonneisuutta, mutta sille on luonnollinen syy.

Puolalaiset asiantuntijat ovat selventäneet, että kohonneet arvot eivät liity Ukrainan tapahtumiin. Saderintamat voivat kuljettaa radioaktiivisia hiukkasia ylemmästä ilmakehästä lähemmäs maanpintaa. On myös huomattava, että Euroopan komission ylläpitämä säteilykartta on viime päivinä ollut toimimaton teknisen häiriön vuoksi. Suomen osalta vastaavat tiedot löytyvät Säteilyturvakeskuksen sivuilta, ja monilla muilla Euroopan mailla on omat kansalliset palvelunsa, joista säteilytilastoja voi tarkastella.

Vaikka Ukrainaan on toimitettu köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia, on vaikea spekuloida, voiko varaston räjähtäminen aiheuttaa säteilyriskin muualle Eurooppaan. Todennäköisesti suurin osa köyhdytetystä uraanista jäisi välittömästi räjähdyspaikan lähialueelle.

Lue myös: