2023/09/28

Turkin presidentti Erdoğan on jälleen kerran osoittanut, että hänellä ei ole aikomustakaan kunnioittaa diplomaattista pelisääntöjä tai rehellisyyden periaatteita. Hänen lausuntonsa liittyen Ruotsin NATO-jäsenyyteen ja USA:n F-16-hävittäjien myyntiin ovat nostaneet kansainvälisissä diplomaattisissa ja sotilaspiireissä laajalle levinneitä spekulaatioita siitä, että Turkki yrittää kiristää myöntymään myyntiehtoihin.

Aikaisemmin Erdoğan oli väittänyt, että F-16-hävittäjien myynti Turkille ei liity millään tavoin Ruotsin NATO-jäsenyyteen, vaan koko kysymys liittyy Ruotsin väitettyyn terrorismia tukevaan toimintaan. Kuitenkin, kun Erdoğanilta kysyttiin, oliko Ruotsin NATO-jäsenyys parlamentin asialistalla lokakuussa, hän ei voinut vastustaa kiusausta liittää sitä F-16-hävittäjien myyntiin.

“Meillä on parlamentaarinen rakenne, meillä on presidentti… Niin kuin Yhdysvalloilla on kongressi; meilläkin on parlamentti”, Erdoğan totesi. “Seuraamme sitä aikataulua, jonka parlamenttimme asettaa.”

Erdoğan siirsi keskustelun sitten ulkoministeri Hakan Fidanin keskusteluihin hänen Yhdysvaltain virkaveljensä, Antony Blinkenin kanssa: “Tähän liittyen ulkoministerimme Hakan Fidan on myös käynyt keskusteluja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa. Toivon, että jos he pitävät sanansa, myös parlamenttimme pitää antamansa lupauksen. Toimenpiteemme tulevat sen mukaisesti.”

Samaan aikaan Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson huomautti, että Turkin suuren kansalliskokouksen avautumisen myötä Ruotsi odottaa yhä NATO-jäsenyyttään ja ilmaisi toivovansa tapaamista Erdoğanin kanssa.

“Menendez-tapaus”
Erdoğanin lausunto Ruotsin NATO-jäsenyydestä, joka on riippuvainen Yhdysvaltain F-16-hävittäjien myynnistä, tuli pian sen jälkeen, kun korruptiosta syytetyn senaattori Menendezin tapaus tuli julki. Näissä syytteissä väitettiin, että Menendez ja hänen vaimonsa, Nadine Arslanian Menendez, harjoittivat vaikutusvaltapeliä ja hyväksyivät “satojentuhansien dollarien lahjuksia”. Uutiset johtivat hänen eroonsa senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuudesta.

Yleisesti jaettu käsitys on, että senaattori Bob Menendezin osallistuminen tähän skandaaliin avasi oven muutokselle Yhdysvaltain asenteessa F-16-hävittäjien myyntiin Turkille.

Vaikka senaattori Menendez on kieltäytynyt eroamasta ja väittänyt syyttömyyttään, hän on ollut äänekäs vastustaja F-16-hävittäjien myynnille Turkille ja on myös pyrkinyt turvaamaan NATO-jäsenyyteen kuuluvalle Kreikalle turvatakuita Turkkia vastaan.

Vaikka jännitteet ovat jossain määrin lieventyneet viime aikoina, Egeanmerellä Kreikan ja Turkin väliset alue- ja ilmatilakiistat jatkavat haurauden luomista alueelle.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:09.49