2023/10/23

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jälleen kerran osoittanut, millainen peliä hän pelaa Ruotsin Nato-hakemuksen kanssa. Koko prosessi on ollut yhtä farssia alusta lähtien, ja Erdoğanin toiminta herättää suurta ärtymystä.

Siis mitä ihmettä? Kuinka kauan voimme vielä antaa Turkin johdon pitää Ruotsia panttivankina omassa pelissään? Erdoğan on pitänyt Ruotsin Nato-hakemusta panttivankinaan jo keväästä 2022 saakka, ja selitykset ovat yhtä ontuvia kuin aina ennenkin.

Turkin virallinen selitys on, että Ruotsi toimii kurdimilitanttien turvasatamana, ja tämä uhkaa Turkin turvallisuutta. Tätä selitystä on vaikea ottaa vakavasti, kun otetaan huomioon, että Turkki itse on toistuvasti toiminut epädemokraattisesti ja ihmisoikeuksia polkevasti. Turkin presidentti ei tunnu ymmärtävän, että Naton jäsenyys on ennen kaikkea puolustusliitto, joka perustuu yhteisiin arvoihin ja demokratiaan.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kommentit ovat järkeviä, mutta on häpeällistä, että Ruotsi joutuu odottamaan näin kauan Nato-jäsenyyttään. Kristerssonin innokkuus on ymmärrettävää, sillä Nato tarjoaisi Ruotsille lisäturvaa ja vahvistaisi sen asemaa kansainvälisellä näyttämöllä. Mutta kyllästyttääkö ketään muuta tämä jatkuva venkoilu?

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström antaa toivoa marraskuun lopullisesta päätöksestä, mutta tässä vaiheessa on vaikea enää tietää, voiko Turkin presidentiin luottaa. Jens Stoltenberg, Naton pääsihteeri, on toki toivon ääni, mutta onko Turkin parlamentti valmis tekemään järkevän päätöksen vai taivutteleeko Erdoğan sen omiin tarkoitusperiinsä?

Turkin presidentin toiminta on osoittanut jälleen kerran, että Nato-jäsenyys ei ole pelkkä muodollisuus, vaan siihen liittyy poliittisia pelejä ja epävarmuutta. Ruotsin on aika saada selvä vastaus ja päästä osaksi Natoa ilman lisäviivytyksiä.

Turkin presidentin käytös herättää kysymyksen siitä, voimmeko todella luottaa Turkin kaltaiseen epävakaaseen hallintoon Nato-liittolaisena. Toivottavasti Ruotsi saa pian ansaitsemansa selkeyden tilanteeseen ja voi liittyä Naton jäseneksi ilman lisäviivästyksiä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:08.27