2023/10/27


Venäjä on jälleen kerran otsikoissa, mutta valitettavasti syynä eivät ole kulttuurilliset saavutukset tai positiiviset maailmanlaajuiset vaikutukset. Sen sijaan Venäjän nykyinen johtaja, Vladimir Putin, näyttää olevan päättänyt ajaa koko maailman pitkään jatkuvan sodan partaalle. Tämä synkkä näkymä ei ole pelkästään venäläisten ongelma, vaan se heijastuu koko maailmaan, myös Suomeen.
Luke Harding, maailmankuulu Venäjä-tuntija ja Guardian-lehden kirjeenvaihtaja, on antanut hälyttävän arvion Venäjän nykyisestä tilanteesta. Hän vieraili Helsingissä ja toi mukanaan viestin, joka herättää vihaa kaikkialla. Hardingin mukaan Venäjän ja lännen välinen taistelu, erityisesti Ukraina’ssa, ei ole osoittautumassa lyhyeksi konfliktiksi, vaan se uhkaa muuttua “ikuiseksi sodaksi”.

Vladimir Putin on näyttänyt olevan tyytymätön siihen, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sujunut. Mutta sen sijaan, että hän pyrkisi rauhaan ja vakauteen, hän on päättänyt jatkaa sotaa voittaakseen sen. Tämä päätös ei tuo hyvää kenellekään, ei Venäjälle eikä sen naapureille.

Venäjän propaganda’koneisto on käynnistänyt narratiivin epämääräisestä Nato’n ja Venäjän välisestä taistelusta, joka jättää tavoitteet epäselviksi. Tämä luo epävarmuutta ja pelkoa, ja seurauksena on se, että moni Putinia vastustava venäläinen on paennut maasta. Sotatila helpottaa kansan hallitsemista, mutta se ei ole ratkaisu pitkällä aikavälillä.

Vitsikkäästi tästä tilanteesta on sanottu, että Venäjä käy aktiivista sotaa NATO:a vastaan Ukrainassa jo lähes kymmenettä vuotta – ainoa vain, että NATO ei edelleenkään ole vielä saapunut Ukrainaan… vielä…

Kaiken tämän taustalla näyttää olevan Putinin tavoite pitää Venäjä pysyvässä sodassa lännen kanssa. Harding huomauttaa, että tämä on linjassa sen kanssa, mitä Putin oppi KGB:n koulutuksessaan: Venäjä tulee olemaan jatkuvassa, avoimessa konfliktissa lännen kanssa.

Suomen kannalta tämä tarkoittaa ennen kaikkea puolustusvoimien vahvistamista ja valmiutta toimia vaikeassa tilanteessa. Sodan pitkittyminen on uhka, joka on otettava vakavasti.

Vaikka kuulimme hiljattain Ukrainan halukkuudesta keskustella rauhasta, ei Harding innostu siitä vielä. Hänen mukaansa se on yksinkertaisesti “valhe”, ja rauhan saavuttaminen Venäjän kanssa tarkoittaisi Ukrainan antautumista ja Venäjän aiemmin valtaamien alueiden myöntämistä Venäjän omiksi.

Venäjän taktiikka Ukrainassa näyttää perustuvan lännen väsyttämiseen, ja erityisesti tulevat USA:n presidentinvaalit vaikuttavat olevan etappi, jota Venäjä odottaa. Putin uskoo yhä voittavansa, oli se sitten tänä vuonna, ensi vuonna tai sitä seuraavana.

Putin haluaisi taas oman suosikki-presidenttinsä, eli Trump’in takaisin valtaan.

Ukrainan puolelta sotaa on jatkettava, koska Venäjän miehitys tarkoittaa väkivaltaa, raiskauksia ja lasten varastamisia. Pysyvä rauha voisi mahdollisesti vaatia Krim’in niemimaan takaisin valtaamista Ukrainan toimesta.

Kreml’issä ei näytä olevan selkeää suunnitelmaa Putinin seuraajasta. Putin itse ajattelee olevansa ainutlaatuinen, eikä hän näytä uskovan kenenkään voivan tehdä samaa “messiaanista tehtävää” Venäjän yhdistämisessä. Tämä heikko valmistautuminen saattaa olla Ukrainan eduksi, kun vallasta kamppaillaan Putinin poistuttua.

Ukrainan kannalta tilanne voi muuttua uuden presidentin myötä, mutta liberaaliin suuntaan Venäjä ei näytä olevan menossa. Venäjää on vaikea muuttaa, joten maailman on varauduttava sen vaikutuksiin.

Sota Ukrainassa jatkuu, ja se vaatii jatkuvaa tukea ja huomiota maailmanlaajuisesti. Ukrainalaiset ovat yhä vahvoja ja yhtenäisiä, ja he tietävät, miksi taistelevat. Tulevaisuus näyttäytyy positiivisempana Ukrainan näkökulmasta, mutta se vaatii jatkuvaa kansainvälistä tukea.

Venäjän tilanteen muuttuminen edellyttää pitkäjänteistä vaikuttamista ja valppautta. Hardingin viesti on selvä: maailma ei voi sulkea silmiään Venäjän toiminnalta, sillä seuraukset ulottuvat kauas Venäjän rajojen ulkopuolelle.

Venäjä tulee eristää koko maailmasta vähintään seuraavaksi 100 vuodeksi! Venäjästä pitää tehdä Pohjois-Korea 2.0!


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:07.28