11661 latausta vuorokaudessa
9716 artikkelia

Venäjän joukot räjäyttivät Kakhovkan vesivoimalaitoksen Ukrainassa raivostuttavalla hyökkäyksellä. Ukrainan eteläisen operaatiokeskuksen mukaan tuhojen laajuutta, veden nopeutta ja tulvivaan alueeseen vaikuttavia alueita selvitetään parhaillaan. Tiedotusvälineissä levinneestä videomateriaalista käy selvästi ilmi, että patosektorin lähellä, Venäjän miehittämällä itäisellä rannalla, on merkittävä puhkeama.

Ukrainan poliisi kehotti kymmenen kylän asukkaita Dnipro-joen varrella evakuoitumaan, samoin kuin Khersonin kaupungin Korabel-saaren asukkaita. Räjähdyksen jälkeisinä tunteina tulva-vedet alkoivat nopeasti iskeä padosta alavirtaan sijaitseviin asutuskeskuksiin. Kello yhdeksän aamulla Khersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin ilmoitti, että kylät Tyaginka, Lvove, Odradokamyanka, Ivanivka, Mykilske Tokarivka, Ponyativka, Bilozerka ja Ostrivin alue Khersonissa olivat “osittain tai täysin tulvassa”.

Moskovan asentama virkamies Venäjän hallitsemassa osassa Khersonin aluetta, Nova Kakhovkassa, kiisti aluksi, että pato olisi tuhoutunut kokonaan. “Kaikki on rauhallista ja hiljaista, täällä ei ole mitään”, siteerasi venäläinen valtion omistama uutistoimisto RIA Novosti kaupunginjohtajaa Vladimir Leontieviä. Myöhemmin hän sanoi, että vain “voimalaitoksen yläosa” on vaurioitunut, mutta pato itsessään on ehjä. Leontiev väitti myöhemmin, että pato oli tuhottu ukrainalaisten ampumisella.

“Kakhovkan vesivoimalaitoksen padon tuhoaminen vahvistaa koko maailmalle, että heidät on ajettava pois jokaisesta Ukrainan nurkasta”, kirjoitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky Twitterissä hyökkäykseen vastaten.

Zelensky kutsui myös koolle Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston hätäkokouksen, kertoi neuvoston päällikkö Oleksii Danilov. “Heille ei saa jäädä yhtäkään metriä, koska he käyttävät jokaista metriä terroriin. Vain Ukrainan voitto palauttaa turvallisuuden.”

Marraskuussa 2022 Zelensky oli sanonut, että mikä tahansa yritys räjäyttää Kakhovkan vesivoimalaitos ja tulvittaa Ukrainan aluetta, tyhjentäen samalla Zaporizhzhian ydinvoimalan, tarkoittaisi Venäjän “julistavan sodan koko maailmalle”.

Zelenskyn varoitus tuli sen jälkeen, kun Venäjän joukkojen johtaja, kenraali Sergei Surovikin, oli sanonut Kiovan suunnittelevan alueen tulvittamista Kakhovkan voimalaitoksen alapuolella.

Lokakuussa 2022 Institute for the Study of War raportoi, että Venäjä todennäköisesti yrittäisi räjäyttää paton Kakhovkan vesivoimalaitoksella peittääkseen vetäytymisensä ja “estääkseen Ukrainan joukkoja jatkamasta etenemistään Venäjän miehittämälle Khersonin alueelle”.

Padon tuhoaminen näyttää aiheuttavan vakavia seurauksia myös yläjuoksulle, asutuskeskuksille suuren Kakhovkan säätelyaltaan alueella, joka nyt tyhjenee. Ukrainan valtion ydinturvallisuusviraston Energoatomin mukaan räjähdys vaarantaa entisestään tilannetta Venäjän miehittämässä Zaporizhzhian ydinvoimalassa, joka luottaa altaasta saatavaan veteen turbiinikondensaattoreiden jäähdyttämiseen.

Kakhovkan vesivoimala Etelä-Ukrainassa vallattiin Venäjän vuoden 2022 hyökkäyksen alussa. Se on strategisesti tärkeä laitos, joka toimittaa venäjän miehittämän Krimin niemimaan vedellä. Sijaitessaan Dnipro-joella pato on yksi Ukrainan suurimmista laitoksista lajissaan.

Lue lisää Helsingin sanomista: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009598686.html

Lue lisää iltalehdestä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9435695b-e455-4c18-8a2d-68e6e241c31f & https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/69dbac71-c7fc-44c1-a609-3ab58d07584c

Lue lisää iltasanomista: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009636055.html & https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009636071.html

Lue lisää säteilyturvakeskuksen nettisivuilta: https://stuk.fi/sateilytilanne-ukrainassa

Kokonaiset talot tuhoutuvat vedenpaisumuksessa:

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: