2023/11/16

TikTok levittää valheita – Nuoret harhautuvat Kiinan omistaman sovelluksen väärän tiedon pyörteisiin

Kiinan omistama TikTok on jälleen osoittanut, että sen vaikutus ulottuu paljon pintaa syvemmälle kuin pelkkä viihteellinen huvittelu. Tämä kyseenalainen sovellus on nyt tarttunut maailmanpolitiikan herkkään aiheeseen vääristellen totuutta ja hämmentäen nuoria ympäri maailmaa.

Viimeisimmässä skandaalissaan TikTok on sekaantunut Islannin Grindavík’in tapahtumiin. Maailmanmediassa on liikkunut valheellisia väitteitä Islannin Grindavíkin alueen järistyksistä ja tulivuorenpurkauksesta, joiden seurauksena nuoret ympäri maailmaa ovat harhautuneet väärien tietojen syövereihin.

Islantilaismedia RÚV on nostanut esiin, että kaikki sosiaalisessa mediassa liikkuvat kuvat ja videot tulivuorenpurkauksesta ovat täysin paikkansapitämättömiä. Grindavíkissa ei ole vielä tapahtunut tulivuorenpurkausta, mutta TikTok’issa näitä valheellisia videoita ja kuvia leviää kuin rutto.

RÚV:n TikTok-tiliä ylläpitävä Ingunn Lára Kristjánsdóttir on tuonut esille, että erityisesti USA:ssa monet nuoret uskovat purkauksen jo alkaneen, vaikka todellisuudessa kyse on täydellisestä valheesta. TikTokissa leviää vanhoja videoita vanhoista purkauksista, jotka eivät edes liity Islanti’in. Näitä väärän informaation täyteisiä videoita jaetaan sosiaalisessa mediassa holtittomasti, kylväen epätietoisuutta ja pelkoa.

Osa virheellisestä informaatiosta sisältää jopa uskonnollisia elementtejä. Ingunn Lára on huomannut, että jotkut käyttävät maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia merkkeinä maailmanlopusta, lainaten Raamattu’a tukemaan valheitaan. Tämä on käsittämätöntä ja vastuutonta toimintaa, joka vain lisää epävarmuutta ja hysteriaa.

Meteorologit ovat arvioineet, että tulivuorenpurkaus on mahdollinen, mutta tätä ei voi millään tavoin oikeuttaa valheellisen tiedon levittämiseen. Grindavíkin asukkaat on evakuoitu, ja tilanne vaatii vakavaa ja huolellista seurantaa ilman, että siihen sekoitetaan Kiinan omistaman TikTokin kaltaisia epäluotettavia toimijoita.

On aika herätä todellisuuteen ja tiedostaa, että TikTok ei ole pelkästään viaton viihdesovellus, vaan se on valmis vääristelemään maailmantilannetta ja johtamaan nuoria harhaan. Valheiden levittäminen vakavista tapahtumista on vastuutonta ja tuomittavaa. Nuorten on syytä olla tarkkoina siitä, mitä he jakavat ja uskovat sosiaalisessa mediassa, jotta he eivät päätyisi valheiden ja manipulaation uhreiksi.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:03.00