10525 latausta vuorokaudessa
9479 artikkelia

2023/11/16

Leningradin ydinvoimala seisoo – Venäjän ydinteknologia petti jälleen.

Pietari’n länsipuolella sijaitseva Leningradin ydinvoimala on jälleen kerran osoittanut Venäjän kyseenalaisen ydinvoimateknologian epäluotettavuuden. Sunnuntaina voimala suljettiin laitevian vuoksi, ja Venäjä’n valtion ydinvoimayhtiö tarjoaa vain hämäriä selityksiä tapahtuneesta.

Rosenergoatom väittää, että voimalassa tapahtunut laitevika liittyy turbiinien siipien hajoamiseen, mutta miksi ne hajoavat, jää hämärän peittoon. Ydinvoimaloita valvovan Rosenergoatomin mukaan on epäselvää, mikä aiheutti turbiinivian – selvästi heillä ei ole hajuakaan siitä, mitä voimalassa tapahtuu.

Voimalan turbiinien korjaustöiden odotetaan jatkuvan jouluun asti. Mitä tämä kertoo Venäjän ydinvoimateollisuuden osaamisesta? Kuinka monta kertaa vielä joudumme kohtaamaan samanlaisia teknisiä ongelmia, jotka vaarantavat ihmisten turvallisuuden?

Ydinvoimalan turbiinien siipien hajoaminen ei ole mikään pieni tekninen häiriö. Vuonna 2018 rakennetun ydinvoimalan tulisi olla huipputeknologinen ja turvallinen, mutta näyttää siltä, että se on vain yksi lisäys Venäjän ydinvoimaloiden mittavaan vikojen ja ongelmien listalle.

Rosenergoatomin johtaja Aleksander Šutikov antaa varsin epämääräisen arvion siipien korjaustöiden kestosta. Onko tämä vain yritys peitellä sitä, kuinka pahasti voimala on todellisuudessa rikki? Kuka tietää, milloin voimala saadaan taas käyntiin, ja mikä tärkeämpää, onko se silloin turvallinen?

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom yrittää vakuutella, että vastaavia turbiinimalleja on käytössä muissa voimaloissa, mutta turbiinivika ei ole aiheuttanut vaaratilannetta. Kuka uskaltaa luottaa tähän vakuutteluun, kun samaan aikaan voimala seisoo ja tuottamattomuus aiheuttaa varmasti hankaluuksia alueen sähköhuoltoon?

Leningradin ydinvoimala tuottaa lähes kolmasosan koko Luoteis-Venäjän energiasta ja puolet Pietarin ja Leningrad’in alueen sähköntarpeesta. Nyt voimala seisoo, ja alueen asukkaat joutuvat epävarmuuden valtaan. Kuinka kauan heidän on kestettävä tämä epävarmuus ja kuinka usein Venäjän ydinvoimalat aiheuttavat vaaratilanteita?

On aika vaatia vastauksia ja vastuullisuutta Venäjän ydinvoimateollisuudelta. Ihmiset eivät voi elää jatkuvassa pelossa siitä, milloin seuraava voimala pettää ja aiheuttaa vakavan uhkan alueen asukkaille. Venäjän on investoitava turvalliseen ja luotettavaan ydinteknologiaan, jotta voimme välttää tulevat katastrofit ja varmistaa ihmisten turvallisuuden.


Satunnainen:


Vastaavia: