2023/11/16

Oikeusvalvontatoimisto Global Rights Compliancein keräämä uusi näyttö osoittaa, että Venäjä valmistautui varastamaan viljatoimituksia, kohdistamaan ruoka-infrastruktuuriin ja nälkäyttämään Ukrainan väestöä jo kuukausia ennen täysimittaisen hyökkäyksen alkua, kertoi Independent 16. marraskuuta.

GRC:n mukaan Venäjän puolustusurakoitsija alkoi ostaa irtolastialuksia ja kuorma-autoja viljan kuljettamiseksi jo joulukuussa 2021.

Helmikuussa 2022 tapahtuneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen venäläiset joukot iskivät ensin viljarikkaisiin alueisiin ja ruoka-infrastruktuuriin osana tarkoituksellista nälänhätäkampanjaa, kertoo GRC:n raportti.

“Venäjä ei ainoastaan toteuttanut monipuolista lähestymistapaa piirittämällä siviiliväestöä ja tuhoamalla kriittistä infrastruktuuria, vaan se suunnitteli etukäteen maataloustuotteiden valtaamisen ja ryöstämisen kavalamman suunnitelman mukaisesti”, kertoi GRC:n kumppani Catriona Murdoch Independent-lehdelle.

“Moskova on käynnistänyt maailmanlaajuisen ruokakriisin ja hyökännyt Ukrainan maataloussektoria vastaan sotataktiikkana.” “Useita ajoneuvo-saattueita nähtiin kuljettavan viljaa kohti Krim’in niemimaata seuraavien viikkojen aikana, ja viljankuljettajien varastetuissa kuorma-autoissa olevat GPS-seurantalaitteet näyttävät niiden ajavan Krimin läpi Venäjälle”, GRC totesi.

GRC aikoo jakaa uudet todisteet Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa.

ICC on jo antanut pidätysmääräyksen Putin’ille ja venäläiselle poliitikolle Maria Lvova-Belova’lle heidän roolistaan pakotetussa ukrainalaisten lasten varastamisessa. GRC toivoo, että ICC syyttäisi Venäjän diktaattori Vladimir Putinia lisäsotarikoksesta: nälän käyttämisestä sodankäynnin välineenä.

Venäjän sota Ukrainaa vastaan on myös uhannut maailmanlaajuista ruokaturvallisuutta. Ennen hyökkäystä Ukraina oli maailman suurin vehnäntuottaja. Venäjän vetäydyttyä Mustanmeren viljan aloitteesta heinäkuussa 2023 USA:n ulkoministeri Antony Blinken kutsui Venäjän sotaa “hyökkäykseksi” maailmanlaajuista ruokajärjestelmää vastaan.

Vetäytymisen jälkeen Venäjän joukot ovat jatkaneet etelä-Ukrainassa satama- ja vilja-infrastruktuurin pommittamista ilmahyökkäyksillä.

1930-luvulla ukrainalainen väestö kärsi Joosef Stalin’in johtamasta genosidisen nälänhätäkampanjasta, nyt tunnettu Holodomor’ina. Miljoonat kuolivat nälkään, kun Neuvostoliitto-viranomaiset kohdistivat myös kielen, kulttuurin ja kansallisen identiteetin Ukrainassa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:03.11