Etusivu > #Venäjä hyväksikäyttää Suomen ja #EU:n #ihmisoikeus-arvoja säälimättä #hybridisota-ajassa – #itäraja #Suomi #turvapaikanhakija #matkapaketti #matkatoimisto

2023/11/21 22:11

Lukuaika: 2 minuuttia

Venäjä käyttää Suomea pakolaisbisneksenä – Rajavartiosto myötäilee, Suomen rajalle syntyy epäpyhä pakolaisvirta.

Suomen tiedustelutiedot paljastavat karun totuuden Venäjän viranomaisten toiminnasta itärajan läheisyydessä. Vartiuksen ja Sallan raja-asemat ovat muodostuneet avoimiksi porteiksi, joista virtaa turvapaikanhakijoita Suomeen. Venäjän FSB:n rajavartiopalvelu, joka kontrolloi Suomen vastaista vyöhykettä, on osallisena tässä synkässä bisneksessä.

FSB on luonut niin sanotun puskurivyöhykkeen, jossa passit tarkistetaan ja rajanylitykset ohjataan kohti Suomea. Tämä tarkoittaa, että kaikki rajan ylittävät liikkuvat FSB:n siunauksella kohti Suomen rajoja.

Venäjän rajavartiosto näyttää sallivan paperittomien ja puutteellisin asiakirjoin saapuvien turvapaikanhakijoiden vapaan kulun Suomen rajalle. Pietarilaismedia Fontanka on selvittänyt, miten ihmiset Afrikasta ja Lähi-idästä saapuvat Venäjälle ja jatkavat sieltä matkaansa Suomen rajoille.

Median toimittajat seurasivat arabiankielisiä sosiaalisen median ryhmiä, joissa kaupitellaan pääsyä Suomeen. Ihmissalakuljettajat tarjoavat “pakettimatkoja” Venäjä’lle, ja keskusteluryhmissä väitetään, että “matkatoimiston” kautta on mahdollista saada viisumi Venäjälle hotellivarauksella. Salakuljettajat lupaavat kuljetuksen lähemmäksi rajaa.

Fontankan mukaan tällaisen “matkapaketin” hinta vaihtelee 2000–3000 euron välillä. Pietarilaismedian toimittajat käyttäytyivät itsekin kuin rajalle kyytiä etsivät henkilöt saadakseen paremman käsityksen tästä synkästä liiketoiminnasta.

Yksi esimerkki on Puola’n suuntanumeroa käyttänyt ihmissalakuljettaja, joka tarjosi kuljetusta aina Sallan raja-asemalle asti 750 euron hinnalla henkilöltä. Missä ja miten nämä salakuljettajat keräävät matkustajansa, ei ole selvää.

“Matkapaketin” lisäksi siirtolaiset joutuvat hankkimaan Venäjältä polkupyörän rajan ylitystä varten. RBK-lehti kertoo, että Venäjän myötämielinen talousmedia on keskustellut näiden ihmisten kanssa ja paljastanut, että somalialaiset siirtolaiset saapuvat Venäjälle laillisesti opiskelijaviisumin turvin. Heillä on niin kutsutut “managerit”, jotka auttavat heitä pääsemään Venäjän kautta Eurooppaan.

RBK:n mukaan venäläiset kuljetusyritykset tekevät yhteistyötä näiden “managerien” kanssa ja tarjoavat kuljetusta rajalle. Tämä viittaa siihen, että Venäjä on muuttanut turvapaikanhakijoiden rajalle kuskaamisen bisnekseksi.

Vaikka Fontanka ja RBK kieltävätkin löytäneensä jälkiä “koordinoidusta” pakolaisvirrasta Suomen rajoille, he myöntävät, että yrityksiä, jotka palvelevat pakolaisia, on olemassa, ja niiden liikevaihto on merkittävä. Suomen on aika herätä tähän karuun todellisuuteen ja puuttua tilanteeseen, joka muuten voi johtaa hallitsemattomaan pakolaisvirtaan.

Venäjä käyttää Suomea ja turvapaikanhakijoita pelinappulanaan, ja Suomen on aika osoittaa, että se ei ole helppo saalis.