2023/12/08

USA:n OFAC ja Britannia’n NCSC ilmoittivat yhteistyössä 7. joulukuuta asettavansa sanktioita kahden Venäjä’n kansalaisen, Ruslan Peretyatkon ja Andrey Korinetsin kohdalle. Nämä kaksi sairasta yksilöä ovat olleet keskeisessä roolissa laajamittaisessa kyberkampanjassa Yhdysvaltoja, Britanniaa ja muita länsimaita vastaan.

Peretyatko on Venäjän Federal Security Servicen (FSB) virkamies, kun taas Korinets toimii IT-alalla. Venäjää on toistuvasti syytetty kyberrikosryhmien tukemisesta hyökkäyksissä sen kilpailijoita vastaan. Moskova on myös käyttänyt kyberkykyjään Ukraina’a vastaan, mukaan lukien hyökkäykset hallituslaitoksia, puolustussektoria ja energiainfrastruktuuria vastaan.

OFAC:n asettamat sanktiot tulivat samana päivänä kuin Britannian National Cyber Security Center (NCSC) syytti FSB:tä pitkäkestoisesta kyberhyökkäysten kampanjasta Britanniaa vastaan, joka ulottuu ainakin vuoteen 2015 ja liittyy “yrityksiin vaikuttaa politiikkaan”.

NCSC tunnisti Star Blizzard -nimisen hakkeriryhmän, jonka se sanoi olevan “lähes varmasti alisteinen FSB:lle”. Star Blizzardin kyberaktiivisuuksiin kuului phishing-hyökkäyksiä Britannian lainsäätäjiä vastaan, salaisen Britannia-Yhdysvallat-kauppadiplomatian dokumenttien vuotamista ja tunkeutumista Britannian kansalaisyhteiskunnan instituutioiden ja yksilöiden tileille.

Britannia ilmoitti myös asettavansa sanktiot Peretyatkoa ja Korinetsia vastaan, ja Yhdysvallat liittyi sanktioihin “tuen” ja “solidaarisuuden” merkiksi.

OFAC:n kuvaus FSB:n ja sen liittolaisten kybertoiminnasta oli pitkälti samanlainen kuin NCSC:n esittämä.

“FSB:n phishing-kampanjat on suunniteltu saamaan pääsy kohdennettuihin sähköpostitileihin, ylläpitämään jatkuvaa pääsyä tileihin ja niihin liittyviin verkostoihin sekä hankkimaan ja mahdollisesti exfiltratoimaan herkkää tietoa Kreml’in politiikkatavoitteiden edistämiseksi.”

OFAC lisäsi, että näyttöä FSB:n tukemista phishing-kampanjoista länttä vastaan voidaan jäljittää aina vuoteen 2016 asti.

Sanktioiden lisäksi Kaliforniassa toimiva liittovaltion suurvalamiehistö syytti Peretyatkoa ja Korinetsia toimista, jokat koskee salaliittoa tietokonerikosten tekemiseksi Yhdysvaltoja vastaan.

“Liittovaltion tutkintavirasto (FBI) ei tule seisomaan toimettomana, kun Venäjä jatkaa tällaisen kohdennetun haitallisen toiminnan harjoittamista”, totesi FBI:n kyberjaoston apulaisjohtaja Bryan Vorndran. “Venäläinen sekaantuminen haitallisten ulkomaisen vaikuttamiskampanjoiden kautta on paheksuttavaa, emmekä tule sietämään sitä Yhdysvalloissa tai suunnattuna ulkomaisia kumppaneitamme vastaan.”


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:58.45