2023/12/14

Sukupuolineutraalit vessat – vaarallinen utopia vai todellisuuden sokea piste?

Suomalainen tutkimusprofessori on avannut keskustelun sukupuolineutraaleista vessoista viimeaikaisten tapahtumien valossa. Hänen mukaansa tasa-arvon nimissä toteutettu muutos on asettanut naiset ja tytöt vaaraan sekä horjuttanut heidän turvallisuudentunnettaan.

Tutkimusprofessorin mukaan sukupuolineutraaleissa vessoissa turvallisuus vastuutetaan naisille ja tytöille. Käsittämätöntä kyllä, jopa seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneiden naisten kokemukset jäävät toissijaisiksi päätöstä tehtäessä. Vielä pahempaa on se, että nämä päätökset näyttävät unohtavan haavoittuvimman sukupuolen tarpeet.

Keskustelu sai alkunsa, kun Ylitorniolla paljastui, että epäilty raiskaus tapahtui koulun wc-tiloissa. Ainiovaaran koulukeskuksen rehtori paljasti, että koulussa oli aiemmin harkittu sukupuolineutraaleja vessoja, mutta päätös oli tehty nuorimpien oppilaiden toiveiden perusteella.

Tutkimusprofessori tuomitsee sukupuolineutraalit vessat selvällä äänellä. Hän nostaa esille Britannia’n tutkimuksen, jossa puolet vastaajista koki sukupuolineutraalit vessat epämukaviksi. Erityisen huolestuttavaa on, että enemmistö naisista koki tilanteen epämiellyttäväksi. Samankaltaisia tuloksia saatiin myös Taiwan’issa tehdyssä tutkimuksessa.

“Tasa-arvo ja hyvinvointi eivät ole saavutettavissa sukupuolineutraaleilla vessoilla. Päätös siirtyä unisex-linjalle ei välttämättä huomioi haavoittuvimman sukupuolen toiveita”, painottaa professori.

Kriittinen näkökulma herättää kysymyksen siitä, onko sukupuolineutraaleilla vessoilla saavutettu mitään merkittävää. Onko tämä vain yksi trendi, joka horjuttaa yhteiskunnan perustuksia ilman selkeitä hyötyjä?

Tutkimusprofessori ehdottaa ratkaisuksi kolmansien vessojen käyttöä sukupuolivähemmistöille samalla kun perinteiset wc-tilat säilytetään sukupuolitettuina. Hän uskoo, että tämän päivän yhteiskunnassa voidaan löytää toimivia ratkaisuja, jotka ottavat huomioon kaikkien turvallisuuden.

Vaikka professori korostaa, että monet sukupuolineutraalit trendit ovat positiivisia, hän huomauttaa, että turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten vessat, vaativat erityishuomiota. Ajatus siitä, että kaikki eläisivät sulassa sovussa, on hänen mukaansa abstrakti ja realiteetit unohtava.

On aika tarkastella sukupuolineutraaleja vessoja kriittisesti ja punnita, tuovatko ne todella lisäarvoa yhteiskuntaan vai asettavatko ne vaaraan jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:58.17