10965 latausta vuorokaudessa
9563 artikkelia

2023/12/25

Venäjän hiljattaiset vihjailut tulitauosta Ukrainassa ovat herättäneet laajaa epäilyä ja analyysiä. Hugo von Essen, tunnettu Venäjä-asiantuntija, arvioi Dagens Nyheterille antamassaan lausunnossa, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin kuukausia kestäneet vihjailut tulitauosta ovat taktinen veto. Uutisen mukaan Putin olisi käyttänyt välikäsiä ilmaistakseen halukkuutensa tulitaukoon, mutta tähän liittyisi taistelujen jäädyttäminen nykyisille rintamalinjoille.

Institute for the Study of War sekä muut asiantuntijat, kuten Ruotsin ulkopoliittisen instituutin Itä-Euroopan tutkimuslaitoksella työskentelevä von Essen, pitävät Putinin puheita harhautuksena. Tavoitteena saattaisi olla lännen aseapun viivyttäminen Ukrainalle. Tämä vuoto tulitaukohalukkuudesta voidaan nähdä yrityksenä saada ihmiset ajattelemaan, että venäläiset ovat kohtuuttomien ukrainalaisten vastapuolella, jotka esittävät epärealistisia vaatimuksia.

Sodan pattitilanne on lisännyt painetta Ukrainalle aloittaa neuvottelut, mutta samalla on korostettu kriittistä suhtautumista Putinin ehdotuksiin. Martin Kragh, toinen Venäjä-tuntija, varoittaa, ettei Putinin allekirjoittamille sopimuksille tulisi antaa painoarvoa. Hän vihjaa, että lännen aseavun vähenemisen ja vuodon välillä saattaa olla yhteys, mikä voisi olla osa strategiaa painostaa Ukrainaa myönnytyksiin.

Kokonaisuudessaan nämä arviot heijastavat laajempaa skeptisyyttä ja huolta siitä, mitä Venäjän ehdotukset todella tarkoittavat ja mihin ne voisivat johtaa. Väitteet ja vastaväitteet korostavat kansainvälisen yhteisön ja erityisesti konfliktissa mukana olevien osapuolten tarvetta olla valppaina ja kriittisiä kaikkien neuvotteluehdotusten suhteen.


Satunnainen:


Vastaavia: