2023/12/26

Serbiassa on puhjennut väkivaltaisia mielenosoituksia, jotka ovat johtaneet kahdeksan poliisin loukkaantumiseen ja 38 ihmisen pidätykseen. Maan poliisihallinnon päällikkö Ivica Ivkovicin mukaan kaksi poliisia on saanut vakavia vammoja. Ivkovic on myös ilmoittanut, että lisää pidätyksiä on odotettavissa protestien jatkuessa.

Mielenosoitukset saivat alkunsa parlamentti- ja paikallisvaalien epärehellisyydestä. Kansainväliset tarkkailijat ovat raportoineet, että vaalit eivät olleet reilut ja että hallitseva Serbian edistyspuolue (SNS) sai epäoikeudenmukaisia etuja. Tuoreet protestit puhkesivat sunnuntaina, kun tuhannet ihmiset kokoontuivat Belgradin keskustaan vaatimaan vaalien perumista. Tämä johti väkivaltaisiin yhteenottoihin, joissa poliisi käytti pippurisuihketta hajottaakseen mielenosoittajat.

Oppositiopuolueet ovat syyttäneet poliisia liiallisesta voimankäytöstä, ja sosiaalisessa mediassa on jaettu todisteita poliisin väkivallasta. Samaan aikaan pääministeri Ana Brnabic on kiittänyt Venäjän turvallisuuspalvelua tuesta ja tiedon jakamisesta. Venäjä on puolestaan syyttänyt ulkomaisia voimia levottomuuksien lietsomisesta Serbiassa.

Tilanne heijastaa paitsi sisäpoliittista kuohuntaa myös laajempia geopoliittisia jännitteitä. Serbia, joka pyrkii liittymään Euroopan unioniin, ei ole asettanut pakotteita Venäjälle länsimaiden painostuksesta huolimatta. Maa on pitkään ollut tiiviissä yhteistyössä Venäjän kanssa. Kansainvälisten tarkkailijoiden raportit osoittavat, että Serbian sisäinen politiikka on syvästi polarisoitunutta, ja että vaalien epäoikeudenmukaisuus on herättänyt laajaa kansalaisaktivismia ja protestointia.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:01.51