2024/01/12

Ukrainan kansallinen korruptiontorjuntavirasto (NACP) on ottanut järeät keinot käyttöön taistelussaan Venäjän sotataloutta tukevia yhtiöitä vastaan, ja listalle on päässyt nyt myös amerikkalainen pikaruokaketju Subway. NACP:n mukaan Subway kuuluu “kansainvälisten sotasponsorien” joukkoon, sillä yritys on jatkanut toimintaansa Venäjällä Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Meduza, riippumaton venäläinen media, on raportoinut Subwayn päätöksestä jatkaa toimintaansa Venäjällä. NACP:n mukaan Subway ei ole ottanut kantaa Venäjän sotatoimiin Ukrainaa vastaan, mikä on johtanut heidän lisäämiseensä listalle. Lisäksi korruptiontorjuntaviraston raportti paljastaa, että yli 500 Subwayn ravintolaa Venäjällä jatkaa toimintaansa, tuoden Venäjän budjettiin huomattavia verotuloja.

Subwayn puolustus on ollut, että Venäjällä toimivat ravintolat ovat itsenäisiä ja franchising-yhtiöiden hallinnoimia, minkä vuoksi ne ovat pysyneet auki. Ukrainan näkökulmasta tämä selitys on kuitenkin harhaanjohtava. NACP väittää, että Subway on palkannut venäläisen asianajotoimiston selvittämään, kuinka se voisi laillisesti kerätä rojalteja venäläisiltä franchising-yrittäjiltä, kiertäen asetettuja rajoituksia venäläisille pankeille. Raportin mukaan Subway on tässä myös onnistunut.

Subway ei ole ainoa kansainvälinen yhtiö, joka on joutunut NACP:n ja Ukrainan ulkoministeriön laatimalle “sotasponsoreiden” listalle. Mukana on myös muita suuria nimiä, kuten virvoitusjuomajätti Pepsico, makeisyhtiö Mondelez, alkoholijuomaketju Bacardi ja kosmetiikkaketju Yves Rocher. Tämä liike Ukrainan taholta on selvä viesti kansainvälisille yrityksille: Venäjällä jatkuvalla liiketoiminnalla voi olla vakavia seurauksia.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:55.11