Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä’n #Medvedev uhkailee taas #ydinase-iskulla – kukaan ei jaksa enää välittää bluffi’sta

2024/01/11

Venäjän entinen presidentti, nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on tunnettu dramaattisista lausunnoistaan, ja hän on jälleen otsikoissa. Tällä kertaa Medvedev on uutistoimisto Reutersin mukaan varoittanut, että Venäjä saattaa käyttää ydinaseita Ukrainan iskiessä sen maaperällä sijaitseviin ohjuslaukaisupaikkoihin.

Medvedev, joka tunnetaan myös intohimoisena shakinpelaajana, näyttää pelaavan vaarallista peliä sanoillaan. Hän viittasi Venäjän ydinasedoktriiniin, joka antaa maalle oikeuden käyttää ydinaseita kriittisen infrastruktuurin suojelemiseksi. Tämä herättää kysymyksen: Onko Medvedev vain “lämmittelemässä” vanhoja uhkauksiaan vai onko tämä osa suurempaa strategiaa?

Medvedevin kommentit ovat saaneet monet asiantuntijat arvuuttelemaan hänen todellisia motiivejaan. Joidenkin mielestä hän yrittää pelotella länsimaita vähentämään aseapua Ukrainalle. Toiset taas näkevät hänen puheidensa heijastavan Kremlissä vallitsevia mielipiteitä ja uskovat, että Ukrainan sota on Venäjän ja lännen välisen laajemman kamppailun ilmentymä.

Kuitenkin, Medvedevin uhkaukset ovat herättäneet huolta kansainvälisesti. Vaikka päätösvalta ydinaseiden käytöstä on presidentti Vladimir Putinilla, Medvedevin asema ja vaikutusvalta Venäjän politiikassa antavat hänen sanoilleen painoarvoa. Tämä on johtanut moniin spekulaatioihin siitä, kuinka vakavasti hänen lausuntojaan tulisi ottaa.

Ironista kyllä, Medvedev, joka aiemmin toimi modernisaation ja uudistusten airuena Venäjällä, on nyt muuttunut yhdeksi sen kovimman linjan edustajista. Hänen uhkauksensa ydinaseiden käytöstä ovat ehkä vain osa hänen uutta “bravuurirooliaan”, mutta ne kertovat paljon nyky-Venäjän poliittisesta ilmapiiristä ja sen johtajien ajatusmaailmasta.

Loppujen lopuksi, vaikka Medvedevin puheet saattavat olla osa poliittista peliä, niiden vakavuutta ei voida täysin sivuuttaa. Ne heijastavat jännitteitä, jotka vallitsevat Itä-Euroopassa ja jotka voivat kärjistyä milloin tahansa. Kansainvälisen yhteisön onkin syytä seurata tilannetta tarkasti, sillä Medvedevin sanat voivat olla enemmän kuin vain retoriikkaa – ne voivat olla varoitusmerkki tulevasta.