10787 latausta vuorokaudessa
9417 artikkelia

2024/02/11

Sydänpysähdystilanteet ovat yksi keskeisistä hätätilanteista, joissa jokainen minuutti on kriittinen. Ensimmäisenä paikalle saapuvalla henkilöllä on ratkaiseva rooli autettavan elämän pelastamisessa. Tässä kontekstissa defibrillaatio, sydämen käyntihäiriön hoitokeino, nousee merkittävään rooliin. Defibrillaattorilla, eli sydäniskurilla, annetaan voimakas sähköimpulssi potilaan sydämeen, mikä voi käynnistää sydämen normaalin rytmin uudelleen.

Defibrillaattorit voivat olla joko monofaasisia tai bifaasisia, ja ne toimivat joko puoliautomaattisesti tai automaattisesti. Puoliautomaattinen sydäniskuri antaa iskun käyttäjän painaessa nappia, kun taas automaattinen malli tekee tämän itsenäisesti tarvittaessa.

Sydäniskurit ovat tärkeitä apuvälineitä paitsi sydänpysähdyksissä myös muissa vakavissa sydämen rytmihäiriöissä, kuten kammiotakykardiassa tai vaarallisessa eteisvärinässä. Tämä korostaa sydäniskureiden merkitystä paitsi sairaaloissa ja ambulansseissa, myös julkisissa tiloissa kuten kauppakeskuksissa, laivoissa ja lentokoneissa. Niiden yleistyminen onkin tärkeä osa kampanjan tavoitteita.

Mielenkiintoista on, että Suomessa puoliautomaattisen sydäniskurin käyttöä ei ole lailla rajoitettu, ja siten kuka tahansa voi käyttää laitetta hätätilanteessa. Tämä korostaa kansalaisten koulutuksen merkitystä sydäniskurin käytössä. PPE-D-kurssi (painelu-puhalluselvytys ja defibrillointi) on esimerkki tällaisesta koulutuksesta, joka antaa tarvittavat taidot sydäniskurin käyttöön.

Sydäniskurit ovat suunniteltu turvallisiksi käyttää. Ne analysoivat potilaan sydämen rytmin ja neuvovat käyttäjää tarvittaessa antamaan sähköiskun. Laitteiden suunnittelussa on otettu huomioon, että ne neuvovat käyttäjää selkeästi ja niiden elektrodit on helppo kiinnittää.

Peruselvytykseen kuuluu lisäksi painelu-puhalluselvytys, joka on olennainen osa hätätilanteessa annettavaa ensiapua. Tämän taidon hallitseminen on yhtä tärkeää kuin defibrillaattorin käyttö, ja yhdessä ne voivat pelastaa henkiä.

Alla videot:

Löydät videon myös YouTube:sta: LINKKI


Satunnainen:


Vastaavia: