13120 latausta vuorokaudessa
10173 artikkelia

On tärkeää oppia tuntemaan oma sydämen syke ja ymmärtämään sen merkitys terveydellemme. Sydän on elintärkeä elin, jonka toimintaan emme voi vaikuttaa suoraan, mutta voimme kuitenkin edistää sen terveyttä monin tavoin.

Sydänliitto haluaa lisätä tietoisuutta sydämen terveydestä ja sen merkityksestä. Joka vuosi syyskuun ensimmäinen sunnuntai on Sydänliiton avoimen oven päivä. Päivän tarkoituksena on tarjota kansalaisille mahdollisuus tutustua sydänterveyteen ja saada tietoa sydämen hyvinvoinnista.

Sydämen syke kertoo meille sydämen toiminnasta ja sen rytmi vaihtelee eri tilanteissa. Esimerkiksi levossa syke on yleensä 60-80 lyöntiä minuutissa, kun taas liikunnan aikana se voi nousta jopa yli 100 lyöntiin minuutissa. Myös stressi ja tunnetilat voivat vaikuttaa sydämen sykkeeseen. Kun opettelemme kuuntelemaan sydämemme sykettä, voimme saada paremman käsityksen omasta hyvinvoinnistamme.

Sydämen sykkeen säännöllisyydestä ja mahdollisista poikkeamista kannattaa olla tietoinen. Rytmihäiriöt voivat olla merkki sydämen toiminnan häiriöstä ja niiden huomaaminen ajoissa voi olla ensiarvoisen tärkeää. Säännöllinen sykkeen seuranta ja tarvittaessa lääkärin tarkastuksessa käynti voivat auttaa tunnistamaan mahdolliset poikkeamat ja hoitamaan ne ajoissa.

Sydämen terveyttä on mahdollista edistää elintavoillamme. Terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta ja tupakoimattomuus ovat kaikki tärkeitä asioita sydämen hyvinvoinnin kannalta. Sydänliitto tarjoaa paljon tietoa ja vinkkejä terveelliseen elämäntapaan liittyen.

Sydänliiton avoimen oven päivä tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin sydänterveyteen liittyviin aktiviteetteihin ja tietoluentoihin. Päivän aikana voi esimerkiksi osallistua ilmaiseen sykeseulontaan, jossa mitataan sykkeen lisäksi myös verenpaine ja kolesteroli. Lisäksi paikkakunnasta riippuen voi olla tarjolla esimerkiksi sydänystävällisiä ruokaohjeita, verenpaineen mittausneuvontaa ja jumppatuokioita.

Sydämen terveyttä ei kannata unohtaa myöskään muina päivinä kuin avoimen oven päivänä. Pienillä valinnoilla ja muutoksilla voimme vaikuttaa positiivisesti sydämen hyvinvointiin. Sydänliiton avoin ovi -päivä kannustaakin meitä muistamaan, että sydämen terveys on tärkeää ja siitä kannattaa huolehtia. Kun tunnemme sydämemme sykkeen ja tiedämme miten vaalia sen terveyttä, voimme elää hyvää ja terveellistä elämää.


Satunnainen:


Vastaavia: