2024/03/25

Vastaanottokeskuksissa syyhypunkin leviäminen huolestuttava ilmiö.

Useat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että syyhypunkki leviää vastaanottokeskusten kurjissa olosuhteissa eri puolilla Eurooppaa. Helsingin Sanomat raportoi asiasta lauantaina.

Esimerkiksi Kreikassa toteutettu tutkimus paljasti, että maahanmuuttajien kolmanneksi yleisin terveysongelma oli syyhypunkki. Tämä oli vain hengitystieinfektioiden ja vatsavaivojen jälkeen.

Vuonna 2016–2020 toteutetun tutkimusjakson aikana Kreikassa havaittiin yli 13 000 syyhytapausta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Tammikuussa 2020 yhdessä vastaanottokeskuksessa syyhytartuntoja oli huippumäärä, 1 663 tapausta. Myös Saksassa tehty tutkimus vuonna 2020 osoitti, että syyhypunkki oli yleisin vaiva vastaanottokeskuksissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin alaikäisiä pakolaisnuoria, jotka saapuivat Saksaan ilman vanhempiaan vuosina 2016–2017. Terveystarkastuksessa havaittiin syyhytartunta yli 14 prosentilla nuorista.

Vastaavia tutkimuksia on tehty myös Välimeren alueella pelastetuista pakolaisista. Vuonna 2020 Conflict and Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin vapaaehtoisen meripelastusjärjestön pelastamia pakolaisia, havaittiin syyhyn olevan selvästi yleisin tauti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan syyhy on yleinen tartuntatauti köyhissä ja ahtaissa maissa, ja se leviää usein juuri pakolaisleireillä.

Syyhypunkki ei ole uusi ilmiö Euroopan vastaanottokeskuksissa, mutta vuodesta 2018 eteenpäin tapausten on huomattu kasvaneen jyrkästi. Tutkimukset viittaavat siihen, että vastaanottokeskuksissa syyhyn hoito on puutteellista, ja ahtaissa oloissa tartunnat leviävät nopeasti.

Euroopan ulkopuolella syyhy on vielä suurempi ongelma. Bangladeshin rohingyapakolaisten leireillä levisi viime vuonna laaja syyhyepidemia, jossa arviolta 400 000 ihmistä sai tartunnan. Pahimmillaan uusia tartuntoja diagnosoitiin 700 päivässä. WHO toteutti marras-helmikuussa Bagladeshissä maailman suurimman joukkolääkityskampanjan, jonka tarkoituksena oli katkaista syyhyn leviäminen. Pakolaisleirien kaltaisissa oloissa kaikki asukkaat tulee lääkitä samaan aikaan. WHO lähetti leireille yhteensä 5,2 miljoonaa suun kautta otettavaa ivermektiinitablettia ja 185 000 tuubia permetriinivoidetta, joita käytetään pääsääntöisesti syyhyn hoitoon.

Yksi mahdollinen syy syyhyn leviämiseen on punkkien resistenssin lisääntyminen lääkkeisiin. Tätä aihetta ei kuitenkaan ole vielä laajemmin tutkittu. Myös lääkkeiden käyttövirheet voivat olla osasyynä ongelmaan, sillä permetriinivoiteen levittäminen ilman reseptiä voi olla hankalaa. Syyhyä aiheuttaa syyhypunkki, joka tarttuu ihokosketuksessa tai joskus myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä. Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai intensiivinen kontakti, kuten samassa taloudessa asuminen tai seksikontakti.

Suomessa syyhyä hoidetaan pääasiassa kahdella eri valmisteella: ilman reseptiä saatavalla permetriinivoiteella ja reseptillä saatavalla tablettimuotoisella ivermektiinillä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:42.37