Lukuaika: 2 minuuttia
Shiba Inu on perinteinen japanilainen koirarotu, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailman. Alun perin rotu oli käytössä metsästyskoirina, mutta nykyään se tunnetaan enemmän seurakoirana. Shiba Inu on tunnettu omapäisyydestään, mutta sen uskollinen ja energinen luonne tekee siitä erinomaisen lemmikin. Jos etsit aktiivista ja kiehtovaa koiraa, Shiba Inu voi olla juuri sinun unelmiesi pentu.

Shiba Inu -rodun historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Alun perin Shiba Inuja käytettiin pienriistan metsästykseen Japanin vuoristoalueilla. Rotu tunnettiin myös “peurakoira” -nimellä, sillä sen avulla metsästettiin pientä riistaa, kuten lintuja ja jäniksiä. Shiba Inun uskotaan olevan yksi vanhimmista koiraroduista, ja sen uskotaan olevan sukulainen muille japanilaisille koiraroduille, kuten Akita ja Kai.

Shiba Inu on myös yksi harvoista koiraroduista, joihin on viitattu suoraan kirjallisissa lähteissä. Japanin vanhimmassa historiallisessa teoksessa, Kojiki, mainitaan Shiba Inu yhtenä maan alkuperäisistä koiranroduista. Koiraa on myös kuvattu useissa taide- ja kalligrafia-teoksissa, mikä osoittaa sen tärkeän roolin Japanin kulttuurissa.

Vaikka Shiba Inu-historia on pitkä, rotu ei ole ollut aina suosittu. Toisen maailmansodan jälkeen Shiba Inun määrä oli laskenut huomattavasti Japanissa, ja rotu oli vaarassa kadota kokonaan. Onneksi kuitenkin muutamat kokeneet kasvattajat onnistuivat pelastamaan rodun ja tuomaan sen uudelleen suosioon.

Shiba Inu on pienikokoinen rotu, joka painaa yleensä noin 8-10 kiloa ja saavuttaa korkeuden noin 36-41 senttimetriä. Se on voimakas ja lihaksikas, mikä tekee siitä kestävän pienen metsästyskoiran. Sen karvapeite koostuu kahdesta kerroksesta – lyhyestä, pehmeästä pohjaturkista ja karheammasta, pidemmästä päällysturkista. Shiba Inun turkki voi olla punertavanpunainen, musta ja ruskea, punainen tai punertava.

Shiba Inu on erittäin energiaa täynnä ja se vaatii paljon liikuntaa. Se nauttii pitkistä kävelyretkistä ja juoksemisesta, joten se on täydellinen kumppani aktiivisille omistajille. Shiba Inu on myös erittäin älykäs rotu, joka oppii nopeasti ja mielellään suorittaa erilaisia tehtäviä. Se voi olla kuitenkin myös omistajaansa haastava, sillä se on hyvin itsenäinen ja saattaa välillä ilmentää omapäisyyttä.

Kun haluat hankkia Shiba Inun, sinun tulee varautua sitoutumaan sen kouluttamiseen ja tarjoamaan sille paljon liikuntaa ja stimulaatiota. Rotu ei sovi ensikertalaisille koiranomistajille, mutta kun sen kanssa työskennellään oikealla tavalla, siitä voi tulla loistava kumppani.

Shiba Inu on hyvin puhdasrotuinen, sillä japanilaiset kasvattajat ovat säilyttäneet sen alkuperäisen ulkonäön ja ominaisuudet. Se ei yleensä kärsi terveysongelmista eikä tarvitse paljon hoitoa, mutta sen turkki vaatii säännöllistä harjaamista ja kynsien leikkaamista.

Kaiken kaikkiaan Shiba Inu on kiinnostava ja hurmaava rotu, joka sopii aktiivisille ihmisille, jotka ovat valmiita työskentelemään sen kanssa. Sen viehättävä ja viekas luonne tekee siitä rakastettavan lemmikin, joka varmasti valloittaa sydämesi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö