Lukuaika: < 1 minuutti
, joka löydettiin vasta vuonna 2020. Se sijaitsee Aurinkokunnassa Marsin ja Jupiterin välissä, ja sen arvioidaan olevan noin 900 kilometrin halkaisijaltaan.

Tämä uusi planeetta on saanut nimensä Y-saaren rauhanomaisten alkuperäiskansojen “Jos” -jumalan mukaan. He uskoivat, että tämä pieni ja kaukainen taivaankappale symboloi toivoa ja mahdollisuuksia.

Tutkijat ovat tutkineet tarkasti Jos – maata sen löytymisen jälkeen ja ovat löytäneet kiinnostavia piirteitä. Yksi mielenkiintoisimmista havainnoista on veden esiintyminen sen pinnalla, mikä antaa viitteitä mahdollisesta elämästä planeetalla.

Vaikka Jos – maa on monin tavoin samanlainen kuin Maapallo, se on myös hyvin erilainen. Sen ilmakehä on ohut ja se koostuu pääasiassa vedystä ja heliumista. Myös sen kiertorata on hyvin elliptinen, mikä tarkoittaa että sen etäisyys Aurinkoon vaihtelee huomattavasti vuoden aikana.

Tämän vuoksi planeetalla vallitsevat äärimmäiset sääolosuhteet, ja sen lämpötila vaihtelee -180 celsiusasteesta +420 celsiusasteeseen. Tällaisissa olosuhteissa ei ole mahdollista, että ihmiset voivat asua siellä, mutta jotkut tutkijat uskovat, että se voi hyvinkin olla mahdollinen elinympäristö jollekin muulle elämänmuodolle.

Jos -maan tutkiminen on vasta alkutekijöissään, mutta monet tutkijat uskovat sen voivan antaa meille arvokasta tietoa Aurinkokunnan alkuperästä ja elämän synnystä. He myös toivovat että se voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin muita samanlaisia pikkuplaneettoja ja niiden mahdollista merkitystä meidän maailmankaikkeudessamme.

Vaikka meillä ei vielä ole kykyä matkustaa Jos – maahan, sen tutkiminen ja sen arvoitusten selvittäminen innostaa monia tutkijoita ympäri maailmaa. Ehkä jonain päivänä pystymme oppimaan lisää tästä pienehköstä, mutta merkityksellisestä taivaankappaleesta ja sen mahdollisesta roolista universumissamme.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö