Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 42821 latausta vuorokaudessa.


2367 artikkelia

2023/03/04

Tyhjiö on yleisesti ajateltu olevan täysin stabiili tila, jossa ei tapahdu mitään merkittävää. Kuitenkin viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä olettamus ei ehkä olekaan totta. Teoreetikot ovat jo vuosikymmenien ajan esittäneet hypoteeseja siitä, että tyhjiötila voisi muuttua ja tuhota kaiken.

Kvanttimekaniikassa mikä tahansa järjestelmä voi siirtyä perustilaan, eli alimman energian tilaan, jos vain odottaa tarpeeksi pitkään. Sama pätee myös koko maailmankaikkeuteen. Teoria ennustaa, että maailmankaikkeus siirtyisi nykyisestä tilastaan oikeaan matalimman energian tilaan, mikä olisi hyvin erilainen kuin nykyinen tila. Tämä tapahtuma olisi katastrofaalinen, sillä se pyyhkisi pois koko tuntemamme kosmoksen, sillä fysiikan lait muuttuisivat ja ensimmäiseksi hajoaisivat kaikki atomit. Lisäksi uusi tyhjiötila olisi painovoiman suhteen epävakaa, joten se romahtaisi mustiksi aukoiksi.

Vaikka tyhjiötilan vaihtuminen saattaa vaikuttaa pelottavalta, tutkijat eivät usko, että se tapahtuisi vielä ikuisuuksiin. Lisäksi tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, miksi nykyisessä väärässä perustilassa ollaan eikä teorian ennustamassa oikeassa tyhjiötilassa. Tämä kysymys on tärkeä kosmologian kannalta.

On tärkeää huomata, että tämä hypoteesi on vasta teoreettinen, eikä sen toteutumisesta ole todisteita. Lisäksi, jos tällainen tapahtuma tapahtuisi, se tapahtuisi todennäköisesti niin kaukana tulevaisuudessa, että se ei ole huolenaiheemme tänä päivänä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka tyhjiötilan vaihtuminen voisi tuhota kaiken, todisteita tästä ei ole. Tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, miksi nykyisessä tilassa ollaan ja uskovat, että tällainen tapahtuma tapahtuisi vasta hyvin kaukana tulevaisuudessa.