Lukuaika: < 1 minuutti
elit, on latinankielinen sitaatti joka tunnetaan yleisesti tekstintuottotyökaluissa ja tulostusjärjestelmissä. Vaikka sitaattia käytetäänkin yleisesti täyttämään tilaa, sillä on myös mielenkiintoinen historia ja merkitys.

Lorem ipsum -tekstiä on käytetty jo yli 500 vuotta alkaen 1500-luvulta asti. Sen on keksinyt englantilainen filosofi ja matemaatikko Richard McClintock, joka loi sen käyttäen osia latinankielisistä tarpeettomista sanoista ja yhdistämällä niitä uudeksi virkkeeksi. Tämä tekniikka antoi tekstille aidon ja jopa melankolisen ilmeen, joka edelleen lumoaa monia.

Alunperin Lorem ipsumia käytettiin osana alkiolauseita ja hankalasti ymmärrettäviä lauseita. Tätä tekniikkaa käyttivät kirjapainon käsityöläiset, jotka halusivat luoda mallilauseita varsinaisten kirjainten täyttämiseksi kirjan sivuille. Käytännöllinen tekniikka loi kuitenkin ongelman: lukijoiden oli vaikea erottaa varsinaista tekstiä testilauseista. Tämä johti ajan myötä siihen, että Lorem ipsumia alettiin käyttää vain osana varsinaista tekstiä, mikä on käytäntö vielä tänäkin päivänä.

Lorem ipsumista on tullut tärkeä osa typografiaa ja taittotyötä. Se auttaa suunnittelijoita ja graafikoita hahmottamaan miltä sivu tai painotuote näyttää valmiina, ilman että heillä tarvitsee huolehtia oikean tekstin löytämisestä. Myös eri maiden kielien kirjaimet ja sanat voivat vaikuttaa tekstin ulkonäköön, joten monikielisessä suunnittelussa Lorem ipsum on kätevä työkalu.

Vaikka Lorem ipsumista onkin tullut typografian tärkeä osa, se ei kuitenkaan tarkoita ettei sillä olisi myös muuta merkitystä. Olemme tottuneet näkemään ja lukemaan Lorem ipsumia niin paljon, että se muistuttaa meitä perinteisistä taittotyökaluista ja astetta hitaammasta elämästä. Se on myös osa internet-kulttuuria, sillä sitä on käytetty esimerkiksi löylytekstinä erilaisilla nettisivustoilla ja grafiikoissa.

Kaiken kaikkiaan, Lorem ipsum on yksi niistä harvoista asioista, jossa sekä muoto että sisältö ovat tärkeitä. Se on luonut perustan nykypäivän typografialle ja taittotyölle, ja edustaa myös pienen hetken muistuttelua menneestä. Vaikka se usein jää huomaamatta osana suurempaa kokonaisuutta, se ansaitsee silti oman paikkansa ja arvostuksensa suurena osana graafista suunnittelua.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö