Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä – tuo pröystäilevä ja rasittava valtio, joka yhä rohkeammin näyttää kyntensä ja pyrkii levittämään valtaansa naapureihinsa. Onko kyseessä vain harmiton naapurimaa vai todellinen uhka länsimaille ja demokratialle?

Venäjä on viime vuosina käyttäytynyt kaikkea muuta kuin naapureilleen sopivalla tavalla. Sen toimet Ukrainassa ja Krimillä ovat herättäneet huolta ja paheksuntaa ympäri maailmaa. Venäjä ei ole tyytynyt asemaansa omassa valtiossaan, vaan se pyrkii jatkuvasti laajentamaan vaikutusvaltaansa ja vallankäyttöään naapurimaihin.

Tämä ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö. Venäjä on jo vuosikymmenten ajan ollut naapurimaittensa riesana. Georgia, Moldova, Azerbaidžan ja nyt viimeisimpänä Ukraina ovat joutuneet Venäjän hyökkäysten ja provokaatioiden kohteeksi. Eikä kyse ole vain sotilaallisista toimista, vaan myös poliittisesta vaikuttamisesta ja taloudellisesta painostuksesta.

Venäjä ei näytä piittavan kansainvälisestä oikeudesta eikä naapurimaiden itsemääräämisoikeudesta. Sen tarkoituksena on vain kasvattaa omaa vaikutusvaltaansa ja vahvistaa oman alueensa turvallisuutta, vaikka se tapahtuisi naapurimaiden kustannuksella. Tämä osoittaa selvästi, että Venäjän hallinto ei kunnioita muiden valtioiden suvereniteettia eikä kansainvälistä järjestystä.

Venäjän aggressiivinen toiminta on myös johtanut vakaviin seurauksiin naapurimaiden kansalaisille. Satojatuhansia ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan sodan ja konfliktien tieltä. Lisäksi Venäjän poliittinen vaikuttaminen ja taloudellinen painostus ovat heikentäneet naapurimaiden taloutta ja vakautta. Venäjän pyrkimykset laajentaa omaa vaikutusvaltaansa vaarantavat naapurimaiden demokratian ja hyvinvoinnin.

On selvää, että Venäjän toiminta on uhka koko demokraattiselle maailmalle. Sen imperialistiset pyrkimykset ja halu osoittaa valtaansa ovat vaarallisia naapurimaiden rauhalle ja vakaudelle. Venäjä ei voi jatkaa toimintaansa ilman seuraamuksia ja kansainvälisen yhteisön vastausta.

On aika lopettaa Venäjän hyvänäily ja huumataisia toimia. On aika puolustaa demokratiaa ja omia arvojamme. On aika osoittaa, että emme aio antaa Venäjän häikäilemättömän ja aggressiivisen politiikan jatkua. On aika puhdistaa naapurimme siitä myrkyllisestä läsnäolosta, joka uhkaa alueen vakautta ja turvallisuutta.

Lopuksi haluan sanoa selvällä suomen kielellä: meidän on aika näyttää Venäjälle, että sen alueellinen laajentuminen ja vihamielisyys naapurimaita kohtaan eivät tule jäämään huomaamatta tai rankaisematta. On aika lopettaa Venäjän inhoaminen ja sen vaarallisten vaikutusten salliminen. On aika toimia ja varmistaa, että Venäjä ei voi enää olla uhkaksi naapureillemme ja koko maailmalle.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö