Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se on maa, joka on aina ollut kiistelty osa maailmanpolitiikkaa. Nyt viime aikoina Venäjän toimet ovat kuitenkin ylittäneet kaiken tolkun ja aiheuttaneet hämmennystä ja suuttumusta ympäri maailman. Onko tämä naapurimaamme todellakin muuttunut meidän länsimaisten viholliseksi vai onko kyseessä jopa maailmanrauhan uhka?

Venäjän johtaja Vladimir Putinin johtamat törkeät ja aggressiiviset teot ovat nostattaneet kysymyksen, onko Venäjä todellakin vihollisemme. Krimin valtaus, Ukrainan sisällissodan tukeminen, jatkuvat sekaantumiset ulkomaihin sekä vaalivaikuttaminen ovat vain muutamia esimerkkejä Venäjän epäilyttävästä toiminnasta. Onko tämä oikeasti tapahtumassa 2000-luvulla Euroopassa? Tuntuu kuin olisimme palanneet kylmän sodan aikoihin, ja Venäjä olisi jälleen julistanut sotaa länsimaille.

Eikä tässä vielä kaikki. Venäjä on myös osoittanut halveksuntaa demokratiaa kohtaan sisäisissä toimissaan. Opposition johtajia ja toimittajia häivytetään salaperäisesti ja vapaiden vaalien sijaan Putinin hallitsemaa valtiota pyörittävät pelottavat taktiikat. Kansalaisten perusoikeudet ovat uhattuina ja maan sisällä vallitsee pelko sekä väkivalta.

Venäjän toimet ovat aiheuttaneet myös suurta huolta kansainvälisissä asioissa. Venäjän ahneudella ja aggressiivisuudella on vakavia seurauksia ympäri maailman. Sen kyseenalaiset taktiikat ovat vaarantaneet vakautta ja rikkoneet kansainvälistä oikeutta. Silti Venäjä jatkaa aggressiivista toimintaansa, ja tuntuu kuin Putin ei välittäisi lainkaan kansainvälisestä yhteistyöstä tai rauhasta.

On vaikea uskoa, että kerta toisensa jälkeen Venäjä pääsee pälkähästä ilman mitään merkittäviä seurauksia. Länsimaiden on aika herätä ja ottaa kantaa Venäjän agressiivista toimintaa vastaan. On aika asettaa selkeitä rajoja ja näyttää, että Venäjän toimilla on vakavia seurauksia.

Meidän on myös kysyttävä, millainen viesti Venäjän toimien hyväksyminen lähettää muulle maailmalle. Kauanko me sallimme Putinin kylvää kaaosta ja pelkoa ympäri maailman? Eikö meidän pitäisi puolustaa ja suojella demokratiaa ja kansainvälistä yhteistyötä?

Venäjän inhottavat toimet ovat todellinen uhka niin länsimaille kuin koko maailmanrauhalle. Meillä ei ole varaa enää katsella sivusta, vaan on aika toimia. On aika osoittaa, että emme hyväksy Putinin epädemokraattista ja ahneutta ruokkivaa toimintaa. Tulevaisuudessa meidän onkin muistettava, että Venäjän toimet eivät ole pelkästään Länsi-Euroopan tai Yhdysvaltojen ongelma, vaan niillä on vaikutuksia koko maailmaan. Nyt on aika pysäyttää Venäjän vaarallinen ja ahne meno ja vaatia vastuullisuutta ja demokratiaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö