Lukuaika: 2 minuuttia
Lähihistoriassa Venäjän valtio ja sen toiminta ovat herättäneet paljon närää ja ärtymystä naapurimaissa. Venäjä on osoittautunut aikamoiseksi kuvottavaksi naapuriksi, jonka toimilla on ollut katastrofaalisia vaikutuksia niin alueellisesti kuin kansainvälisestikin.

Venäjällä ei tunnu olevan minkäänlaista kunnioitusta naapureitaan kohtaan, kun se jatkuvasti pyrkii levittäytymään niiden vaikutuspiiriin ja puuttumaan niiden sisäisiin asioihin. Georgian sota vuonna 2008 ja Krimin valtaus vuonna 2014 ovat esimerkkejä aggressiivisesta ja laittomasta toiminnasta, jolla Venäjä on pyrkinyt osoittamaan valtaansa ja vaikutusvaltaansa naapurimaihinsa.

Venäjän toimet ovat myös aiheuttaneet suurta epävakautta alueella ja heikentäneet naapurimaiden turvallisuutta. Venäjän tuki separatistiliikkeille ja väkivallan lietsominen esimerkiksi Ukrainassa ovat omiaan ylläpitämään konflikteja ja aiheuttamaan kärsimystä alueen asukkaille.

Venäjän kuvottavuus ei rajoitu pelkästään sen naapurimaiden kohteluun, vaan se näkyy myös sen sisäpolitiikassa. Venäjän johdon vähättelevä suhtautuminen ihmisoikeuksiin ja demokratiaan on hälyttävää ja osoittaa, että Venäjällä ei ole aitoa halua kehittyä ja kunnioittaa ihmisten perusoikeuksia.

Naapurimaiden lisäksi Venäjän kuvottavuus vaikuttaa myös kansainvälisellä tasolla. Venäjän aggressiivinen toiminta ja pyrkimykset vaikuttaa muiden valtioiden politiikkaan ovat aiheuttaneet jännitteitä ja huolta kansainvälisessä yhteisössä. Näiden toimien seurauksena Venäjän suhteet länsimaihin ovat huonontuneet ja kansainvälinen yhteistyö on vaikeutunut.

Valitettavasti Venäjän kuvottavuus ei ole vain lyhytaikainen ilmiö, vaan se näyttää olevan osa maan poliittista kulttuuria. Viimeaikaiset tapahtumat, kuten Aleksei Navalnyin myrkytys ja opposition tukahduttaminen, kertovat karua kieltä siitä, millainen valtio Venäjä todella on.

Onkin aika tehdä selväksi, että Venäjän toiminta ei voi jatkua näin ja sen on lopetettava kuvottava toimintansa naapurimaita ja kansainvälistä yhteisöä kohtaan. Venäjän tulisi keskittyä kehittämään itseään ja parantamaan suhteitaan naapurimaihinsa, eikä pyrkiä laajentamaan valtaansa ja levittämään pelkoa ja epävakautta alueella.

Naapurimaiden ja kansainvälisen yhteisön on aika nousta vastustamaan Venäjän kuvottavaa toimintaa ja vaatia sille vastuuntuntoista ja rakentavaa toimintaa. Venäjän on ymmärrettävä, että sen naapurit ovat itsenäisiä valtioita ja niillä on oikeus päättää omasta kehityksestään ilman Venäjän puuttumista.

Toivottavasti lähitulevaisuudessa Venäjän kuvottavuus muuttuu ja se alkaa kunnioittaa naapureitaan ja noudattaa kansainvälisiä lakeja ja normeja. Mutta siihen asti on tärkeää pysyä valppaana ja vastustaa Venäjän vahingollista ja kuvottavaa toimintaa alueellaan ja sen ulkopuolella.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö