Lukuaika: 2 minuuttia
Koronaviruksen leviäminen on ravistellut maailmantaloutta ja vaikuttanut merkittävästi myös Suomen talouteen ja työmarkkinoihin. Pandemian aiheuttamat rajoitustoimet, yritysten sulkemiset ja matkustusrajoitukset ovat johtaneet talouden taantumaan ja työttömyyden kasvuun. Tässä artikkelissa käydään läpi koronaviruksen vaikutuksia suomalaiseen talouteen ja työmarkkinoihin sekä toimia, joilla pyritään lievittämään niiden vaikutuksia.

Suomen talous ja työmarkkinat ennen pandemiaa
Ennen koronaviruksen leviämistä Suomen talous oli vakaassa kasvussa. Vuonna 2019 talouskasvu oli 1,6 prosenttia ja työttömyysaste alimmillaan 6,5 prosenttia vuosikymmeniin. Vienti oli vilkasta ja työllisyyskehitys hyvä. Suomen vahva talous perustui vahvaan vientiteollisuuteen, mutta myös matkailu, palvelusektori ja kuluttajien ostovoima tukivat talouden kehitystä.

Koronaviruksen vaikutukset talouteen ja työmarkkinoihin
Koronaviruksen leviäminen ja sen aiheuttamat rajoitustoimet ovat pysäyttäneet talouden kehityksen ja johtaneet merkittävään laskuun useilla eri toimialoilla. Maaliskuun 2020 lopulla Suomi julisti poikkeustilan ja asetti rajoituksia muun muassa ravintoloille, liikkeille ja palveluille. Samalla myös ulkomailta tapahtuva matkailu ja tuonti ovat vähentyneet tai jopa pysähtyneet kokonaan.

Näiden rajoitustoimien seurauksena yritysten myynti ja tuotanto ovat laskeneet merkittävästi ja monia yrityksiä on joutunut lomauttamaan tai jopa irtisanomaan työntekijöitä. Matkailu-, ravintola- ja palvelualoilla työpaikkojen menetys on ollut erityisen suurta. Myös erilaiset tapahtumat ja kokoontumiset on jouduttu perumaan tai siirtämään, mikä on vaikuttanut muun muassa kulttuuri- ja viihdealan työllisyyteen.

Lisäksi koronaviruksen vaikutukset ovat näkyneet myös kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Monet ovat pidättäytyneet suurista ostoksista ja säästäneet rahaa tulevaisuuden epävarmuuden vuoksi. Tämä on vaikuttanut negatiivisesti etenkin vähittäiskauppaan ja kuluttajapalveluihin.

Toimenpiteet talouden ja työllisyyden turvaamiseksi
Suomen hallitus on tehnyt useita toimenpiteitä talouden ja työllisyyden turvaamiseksi pandemian aiheuttaman taantuman aikana. Tähän asti tehdyt toimenpiteet ovat sisältäneet muun muassa yrityksille myönnettyä taloudellista tukea, lomautusten helpottamista ja työttömyysturvan parantamista. Lisäksi hallitus on käynnistänyt suuren mittakaavan elvytysohjelman, jolla pyritään tukemaan eri toimialoja ja elvyttämään taloutta.

Työmarkkinoiden näkökulmasta tärkeä toimenpide on työllistämis- ja osaamiskoulutusohjelma, joka aloitettiin huhtikuussa 2020. Ohjelma tarjoaa koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia eri alojen työttömille tai lomautetuille työntekijöille. Tavoitteena on auttaa työntekijöitä siirtymään uudelleen työmarkkinoille ja vahvistaa talouden kasvumahdollisuuksia.

Lisäksi hallitus on esittänyt tukipakettia suurimmille vientiyrityksille, jotta ne selviytyisivät vaikeasta taloustilanteesta ja säilyttäisivät työpaikat. Tukipaketissa on myös huomioitu ympäristötavoitteet ja siirtymä vähähiiliseen talouteen.

Koronaviruksen vaikutukset jatkossa
Kuten kaikilla talouden ja työmarkkinoiden muutoksilla, myös koronaviruksen vaikutuksilla on pitkäaikaisia seurauksia. Vaikka rajoitustoimia onkin alettu purkamaan, on epävarmaa, milloin talous ja työmarkkinat palaavat normaaliksi. Jo nyt on selviää, että koronavirus tulee vaikuttamaan talouteen ja työmarkkinoihin vielä pitkään.

Esimerkiksi yritysten kannalta on tärkeää, että jälleenrakennusvaiheessa luodaan vakaat olosuhteet ja luodaan edellytyksiä talouskasvulle. Hallituksen toimenpiteillä on tärkeä rooli tässä, mutta myös kuluttajien ja yritysten tulee luottaa talouden elpymiseen ja jatkaa investointejaan.

Lisäksi on tärkeää varautua mahdollisiin uusiin pandemioihin tulevaisuudessa. Organisaatioiden ja yhteiskunnan kyky sopeutua ja vastata tällaisiin kriiseihin on tulevaisuudessa ratkaisevan tärkeää.

Yhteenveto
Koronaviruksen vaikutukset ovat olleet moninaisia ja laajoja suomalaiselle taloudelle ja työmarkkinoille. Pandemian aiheuttamat rajoitustoimet ja taloudellinen epävarmuus ovat johtaneet taantumaan ja työttömyyden kasvuun. Hallituksen toimenpiteet ja elvytysohjelmat ovat pyrkineet lieventämään näitä vaikutuksia ja tukemaan työmarkkinoita ja taloutta.

Vaikka paluu normaaliin vie aikaa, on tärkeää, että yhteiskunta ja yritykset pystyvät sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja etsimään uusia kasvun mahdollisuuksia. Vakaus, tuki ja yhteistyö ovat tärkeitä tekijöitä, joiden avulla koronaviruksen vaikutukset voidaan selättää ja Suomen talous ja työmarkkinat saadaan takaisin vahvaan kasvuun.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö