10237 latausta vuorokaudessa   9223 artikkelia

2023/04/06

Venäjän ilmoitus taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjän alueelle on herättänyt kansainvälistä huolta ja herättänyt kysymyksiä Venäjän #ydinasestrategian taustalla. Ulkopoliittisen instituutin (#Upi) tutkija #JyriLavikaisen mukaan Venäjän päätös saattaa olla merkki siitä, että maa on yhä riippuvaisempi #ydinpelotteesta.

Venäjä on käyttänyt ydinaseita uhkailuun Ukrainan sodan aikana ja Venäjän sijoittaessa taktisia ydinaseita Valko-Venäjän alueelle, Lavikaisen mukaan päätös on vakavampi uhka Valko-Venäjälle kuin #Ukrainalle tai puolustusliitto #Natolle. Ydinaseiden varastointi johtaa Lavikaisen mukaan Venäjän pysyvään sotilaalliseen läsnäoloon Valko-Venäjällä ja tarjoaa tekosyyn kasvattaa sitä myöhemmin.

#Lavikaisen mukaan Venäjän päätös on ensisijaisesti osa sen pyrkimystä heikentää Valko-Venäjän #suvereniteettia. Venäjä on käyttänyt erilaisia #taktiikoita naapurimaidensa vaikutusvallan laajentamiseksi ja Lavikaisen mukaan taktisten ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle on osa tätä laajempaa #strategiaa.


Satunnainen:


Vastaavia: