10520 latausta vuorokaudessa   9320 artikkelia

2023/04/22

#Ukraina’n mahdollinen liittyminen #Nato’on on ollut viime aikoina keskustelujen ja kiistojen aiheena eri puolilla maailmaa. #AndersAslund’in #twiitit nostivat jälleen kerran keskustelun pintaan ja saivat aikaan kiihkeitä reaktioita erityisesti #Unkari’ssa ja #Venäjä’llä.

#Åslund’in mukaan #Naton tulisi ottaa Ukraina jäsenekseen ja samalla potkaista #Unkari ja #Turkki ulos #puolustusliitosta. Hänen mielestään Unkarilla ei ole sotilaallista merkitystä ja se vastustaa kaikkia Naton hyviä tavoitteita. Lisäksi Åslund kuvailee Unkaria #korruptoituneeksi ja #haitalliseksi. Turkki sen sijaan on #strategisesti tärkeä, mutta #epädemokraattinen ja kyseenalainen #ulkopolitiikassaan.

Ukrainaa hän puolestaan kehuu #demokraattiseksi, #länsimyönteiseksi ja vahvimman armeijan Euroopassa omaavaksi maaksi. Tämän takia Ukrainalla olisi hyvät mahdollisuudet tulla Naton jäseneksi.

Unkarin pääministeri #ViktorOrban’in reaktio Naton pääsihteerin lausuntoon oli voimakas ja seuraavaan päivään asti kestänyt. #Orban’in on tulkittu olevan tyytymätön #Stoltenberg’in lausuntoon ja yhtynyt #Venäjän kommenttiin, että Ukrainan Nato-jäsenyys olisi vakava uhka Venäjän turvallisuudelle.

Venäjän reaktio on odotettavissa, sillä se on jo pitkään vastustanut Ukrainan lähentymistä Natoon ja pelännyt sen mahdollista liittymistä #puolustusliitto’on. Ukrainan Nato-jäsenyys olisi Venäjälle symbolinen menetys ja saattaisi muka heikentää sen asemaa Itä-#Euroopassa.

Naton päätös Ukrainan liittymisestä olisi kuitenkin suuri askel Ukrainan länsimaisen #integraatio’n ja #demokratia’n vahvistamisessa. Samalla se voisi lisätä Ukrainan turvallisuutta ja vakautta alueella.

On selvää, että #Åslundin näkemys herättää erilaisia mielipiteitä eri puolilla maailmaa. Keskustelu Ukrainan Nato-jäsenyydestä ottaa jälleen uusia kierroksia ja tulevaisuus näyttää, miten tilanne kehittyy.


Satunnainen:


Vastaavia: